Ugostitelji će dati izraditi studiju utjecaja PDV-a na njihovu djelatnost, koji ih je, tvrde, bacio u minuse, te tražiti da ih sasluša premijer.
"Dajem plaće šankerima i kuharima od 5100 do 8600 kuna, smještaj, hranu i svejedno ih ne mogu naći. Nedavno sam uspio naći pomoćnog kuhara, prijavio ga, ali nakon dva dana čovjek je dobio poziv iz Irske i otišao. Iste probleme ima i građevina. Ušao sam u investiciju proširenja objekta, dao unaprijed 7000 eura, a firma koja mi je počela raditi, usred posla ostala je bez radnika. Otišli su u Njemačku. Ako se tako nastavi, odnijet će nas vrag. A dogodine će biti još gore", ogorčeno kaže stonski ugostitelj Jozo Barović za Večernji list.
Ugostiteljima na kontinentu nije ništa bolje. Štoviše, za razliku od svojih jadranskih kolega, nemaju ni nadu da će im skora sezona pokriti rastuće troškove i PDV pritisak od maksimalnih 25 posto.
"Restorani se zatvaraju, tri dobra prestala su raditi samo u Međimurskoj županiji. Sve manje je gostiju koji u restoranima slave neke obiteljske prigode, tvrtke više izdatke za reprezentaciju ne mogu knjižiti u troškove, pa je manje i poslovnih skupova. Kupovna moć ne raste i mi ne možemo dizati cijene, a izdaci nam itekako rastu.
Recimo, tvrtka s godišnjim bruto prometom od oko dva milijuna kuna, sad samo na PDV daje 250.000 kuna više nego prije dizanja tog poreza. S ovakvim PDV-om ne možemo ni radnike bogzna kako platiti. Prosječan kuhar kod nas može dobiti oko pet tisuća kuna, a 50 kilometara dalje, u Austriji, 8500 kuna.
I još je bliže kući nego da se zaposlio u Zagrebu", kaže čakovečki ugostitelj Marijan Martinjaš.
Manjak radne snage muči i zagrebačke ugostitelje. Recimo, ugostiteljsko poduzeće koje je još lani zapošljavalo 110 ljudi, sad ima tek pedesetak zaposlenih.
Gdje da režu i kako da prežive pitaju se i u tvrtki koja drži nekoliko studentskih kantina. "PDV se otpočetka godine gotovo udvostručio, a Ministarstvo obrazovanja, koje određuje cijene jer ih subvencionira, i dalje drži cijene kao kad je PDV bio 13 posto", tuže se predstavnici.
Povrh svega, kažu, nakon investicije od tri milijuna kuna u susjedstvu im je osvanula nelojalna konkurencija – samoposluga koja nudi i tople obroke. Ugostiteljskim jadikovkama time nije kraj.
"Imamo kontinuirano otvorene oglase za zapošljavanje, a kad nam Zavod za zapošljavanje pošalje deset imena, na razgovor uopće ne dođe ili jednostavno nije zapošljivo njih osmero. Malo je kvalificirane radne snage, ali, isto tako, na oglase za posao javljaju nam se i ljudi koji su pokušali u Irskoj, Norveškoj, i vratili se u Hrvatsku", ističe Gordan Škorić iz lanca restorana brze prehrane.
Predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK, s oko 10.000 članova, Ivan Bogović, poručuje da je dizanje PDV-a, u moru problema, bilo tek kap koja je prelila čašu.
"Mnoge ugostitelje to je bacilo u minus. Malo je tko pozitivan, pogotovo u unutrašnjosti zemlje gdje su cijene praktički iste već deset godina. Korigirane su tek za razliku povišenog PDV-a, a namirnice su od 2006. poskupjele sto posto, skuplja je i struja, plin", nabraja Bogović te najavljuje izradu studije o utjecaju PDV-a na ugostiteljstvo. Ugostitelji traže da ih sasluša premijer.