Dok u turističkoj industriji svijeta nedostaje oko 10 milijuna radnika, u Hrvatskoj se svake godine u 83 ugostiteljske škole upiše sve manje kuhara, konobara i slastičara, jer se trenutno na zavodima za zapošljavanje nalazi oko 50.000 nezaposlenih osoba s namjenskom diplomom koji uglavnom ne žele raditi u toj struci, nego uporno čekaju drukčije radno mjesto.
Za to vrijeme nas u kafićima, restoranima, pizzerijama i gostionicama najčešće poslužuju automehaničari, trgovci, frizeri.
Istovremeno dok čelni ljudi domaćeg turizma uporno ponavljaju kako su kadrovi u turizmu "usko grlo" njegova budućeg razvitka pa su se stručni skupovi posljednjih mjeseci ponajviše bavili upravo tom temom, Hrvatska je u turizmu "uvezla" 257 radnika iz inozemstva.
U okvir od Vlade odobrene kvote za zapošljavanje stranaca, u protekloj sezoni je domaće tvrtke ojačalo 55 inozemnih turističkih animatora, turističkih zastupnika iz inozemstva bilo je 95, kuhara nacionalnih kuhinja 82, te 25 instruktora ronjenja.
Svi su oni legalno, uz oko 10.000 ostalih stranaca s radnim i poslovnim dozvolama, zarađivali kruh u Hrvatskoj.
Time svakako država nije dala poticaj mladima da se opredjeljuju za zanimanja kuhara, konobara ili slastičara, pa i ne čudi što se svake godine u turističkim regijama Hrvatske u ta zanimanja upisuje sve manje učenika. Tako je lani bilo upisano 1.502 kuhara, što je stotinu manje nego 2006. (A.T.)
Izvor:
Slobodna Dalmacija