Igor Babić, 29-godišnjak iz Koprivnice koji je zajedno sa svojim ocem privatnik u Pragu, priča o razlikama i sličnostima vođenja posla u domovini i Češkoj.
"Pitanje koje najčešće čujem je; zašto restoran u Pragu, a ne restoran u Koprivnici? Moj odgovor je uvijek isti, a to je protupitanje 'Kad ste zadnji put bili u restoranu, a da to nije bila pizzeria?'", kazao je Igor Babić, 29-godišnjak iz Koprivnice koji je zajedno sa svojim ocem privatnik u Pragu, glavnom gradu Češke.
Nakon završetka srednje škole, Igor je upisao Tehničko veleučilište u Zagrebu te radio u Hrvatskoj dvije i pol godine. No, s obzirom da mu je otac već 10 godina živio i radio u Pragu, odlučio je i sam otići tamo - posebno jer je otac odlučio krenuti u privatne vode pa je otvorio hrvatski riblji restoran.
"Tu sam već sad tri godine. Otac me uputio u posao, kako voditi restoran i organizirati više-manje sve s obzirom da je to njegova profesija već 30-ak godina. Prije nekoliko mjeseci, točnije 7, zajedničkim snagama otvorili smo još jedan restoran s istim principom, hrvatska jela i vina. Jedna velika zabluda o Česima je da Česi još uvijek idu u Hrvatsku na more i voze od kuće apsolutno SVE. Ne kažem da nema takvih, ali mogu sa sigurnošću reći da je situacija obratna - danas su Hrvati ti koji voze od kuće sve namirnice ne bi li uštedjeli na moru, a Česi su oni koji dolaze trošiti", kaže Igor, a prenosi portal nasiljudi.hr.
O razlikama među zemljama
"S obzirom da je moj otac imao i ugostiteljske obrte u Hrvatskoj, u odnosu na Češku, razlika je nebo i zemlja. Kod nas jednostavno ima tolikih nameta, poreza i ostalih gluposti da teško opstaješ dok je ovdje dosta jednostavnije. Firmu možeš otvoriti preko noći, za nekih 800 eura, plaćaš normalno porez, ljude i to je to. Česima ne smetaju dolaženja stranaca koji otvaraju firme s obzirom da i sam Prag ima jako puno stranaca", Igor opisuje pozitivnu klimu za poduzetnike.
Prag je grad koji je prostorno velik, dijeli ga rijeka Vltava pa ima puno mostova od kojih je i najpoznatiji Karlov most koji je i jedna od najvećih atrakcija u Pragu. Kao i svaka metropola, ima probleme s gužvama, no ima povezanost tramvajem i metroom, što je jedna od velikih prednosti grada. Automobilska industrija je jedna od glavnih grana koja je u Mladom Boleslavu, a u samom Pragu su većinom kompanije sa sjedištima. Građevinski sektor je jak, a investitori su većinom stranci. Kako su Česi strastveni pivopije - i tu leži jedan od uspješnih biznisa.
Česi su opušten narod. Način života je isti kao i u drugim glavnim i velikim gradovima. Preko tjedna se radi, a za vikend svi bježe iz grada u vikendice i na izlete. Stanovi u gradu su skupi, podstanarstvo također, a režije su u principu kao i u našem glavnom gradu, ali je zato jeftiniji život i namirnice. Sam Prag je jako siguran za živjeti.
O budućnosti
Igor dodaje: "Mogu reći da mi nije žao što sam napustio Hrvatsku. Ovdje ipak imam nešto svoje i radim za sebe. Možda bih drugačije gledao da sam kod nekog privatnika. Trenutno se i bih i ne bih htio vratiti, teško mi je to trenutno reći. Iako je prošlo 3 godine od odlaska, još je relativno rano, a povrh svega ja sam dosta često u Koprivnici, sigurno jednom mjesečno jer - kako sam naglasio - ja i otac smo vlasnici dva hrvatska riblja restorana, a baziraju se na tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji i hrvatskim vinima, pršutima, paškom siru itd...pa po dosta tih namirnica idem i sam u Hrvatsku i spajam ugodno s korisnim."
"Plan za budućnost je upisati tečaj sommelierstva u Zagrebu na jesen i početi učiti ruski jezik, a neku podlogu već imam. Neki dugoročni plan, ideja je već u glavi, trebalo bi ga još razraditi s nekolicinom ljudi. Sama ideja je vezana čak i za Hrvatsku što bi značilo moj povratak, međutim još je sve samo ideja jer kako sam i rekao, to je plan možda za nekih 10-ak godina. Ideja nije vezana za gastronomiju, a što se tiče nekog savjeta, rekao bih samo da ljude koje sam i sam doveo u Prag da rade, još su uvijek tu, rade i dobro im je. Neki su još uvijek kod mene, neki su se našli negdje drugdje, grad je velik, ima puno opcija i za svakoga ponešto tko želi raditi", zaključuje Igor.