Share
Tweet
Share
Send to friend

Djeca se prilikom odabira zanimanja ne vode za obrazovanjem i karijerom roditelja

MojPosao (www.MojPosao.net) je u suradnji s portalom EduCentar.net (www.EduCentar.net) tijekom veljače 2010. na uzorku od 460 ispitanika proveo anketu čiji je cilj bio saznati u kojoj je mjeri obrazovanje i zanimanje roditelja utjecalo na izbor zanimanja ispitanika. Anketu su potaknuli podaci prema kojima u zemljama OECD-a društveno i ekonomsko zaleđe mladih u velikoj mjeri utječe na odabir njihovog zanimanja i formiranje planova za razvoj karijere.

Rezultati ankete pokazali su, međutim, da je situacija u Hrvatskoj drugačija. Naime, čak je 65% ispitanika odgovorilo kako odabir zanimanja i poslovni uspjeh roditelja nisu utjecali na njihov odabir obrazovanja i zanimanja. Znatan dio njih je naglasio da su samostalno odlučivali o svom životu i slijedili svoje želje i interese. Osim toga, ističu, vremena i trendovi se neprestano mijenjaju, pa ih je dio istaknuo da je u vrijeme njihovih roditelja dovoljno bilo završiti zanat, a visoko obrazovanje nije bila nužna kvalifikacija, dok je danas mladima to često i preduvjet za pronalazak posla i društveno napredovanje.

 

Jesu li stupanj obrazovanja i poslovni doseg vaših roditelja utjecali na vaš odabir obrazovanja i zanimanja?

 

Ipak, 24% ispitanika je slijedilo obrasce svojih roditelja, ali ne u svim segmentima. Ovi ispitanici su većinom istaknuli kako su slijedili obrazovanje svojih roditelja tako da su završili fakultet kao i njihovi roditelji ili su slijedili smjernice roditelja i neprestano ulagali u svoje znanje. Dio ih je istaknuo i da su odabrali poslovni put svojih roditelja, a nekolicina ih je naglasila da im poslovni uspjeh roditelja služi kao motivacija.

Tek je 11% ispitanih odgovorilo da su u potpunosti slijedili obrazovne i radne obrasce svojih roditelja. Oni su istaknuli kako su im roditelji imali visoku stručnu spremu, pa se isto očekivalo i od njih, a neki su čak odabrali i jednako zanimanje. Ipak, nekolicina je istaknula da su, iz današnje perspektive, takvim odabirom pogriješili, jer su se 'vremena promijenila'.

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.