Share
Tweet
Share
Send to friend

Rezultati ankete pokazuju – za bolne rezove hrabrosti nemaju ni oporba ni Vlada

MojPosao (www.MojPosao.net) je tijekom ožujka 2010. na uzorku od 400 ispitanika proveo anketu čiji je cilj bio saznati smatraju li ispitanici da su Vlada ili oporba spremne za bolne rezove u društvu koji bi doprinijeli izlasku zemlje iz krize.

Rezultati ankete pokazali su, kako većina ispitanika (njih 71%) smatra da niti vladajuća koalicija, niti oporba nemaju hrabrosti provesti bolne rezove u društvu. Većina ih je navela da na scenu trebaju stupiti mladi i obrazovani ljudi, neopterećeni prošlošću i političkim naslijeđem. Također, pojedinci su ustvrdili da bi Vlada već povukla takve poteze da ima hrabrosti, dok 'oporba ima rješenja za sve probleme samo zato što je oporba'.

Tko ima hrabrosti provesti bolne rezove u društvu?

Ipak, znatan dio sudionika je naglasio da hrabrosti za provođenje bolnih rezova može i mora imati samo društvo tj. pojedinci od kojih se društvo sastoji, jer samo pripadnik društva osjeća što mu se, i koliko, oduzima ukidanjem određenih pogodnosti.

Tek 11% ispitanika smatra da vladajuća koalicija ima hrabrosti provesti bolne rezove u društvu. Međutim, drže da joj je potrebno snažnije vodstvo, iako ih dio ima puno povjerenje u premijerku i njezinu odlučnost. Ovi ispitanici smatraju kako bi Vlada prvo trebala napraviti bolne rezove među 'povlaštenim' slojevima društva, a potom bi uz, iskrene pregovore, pridobili i ostatak javnosti. Na taj bi način, smatraju pojedinci, Vlada izgubila dio povjerenja, ali bi stekla povjerenje novog dijela građana.

Za razliku od njih, 18% ispitanih drži da hrabrosti za provođenje bolnih rezova ima jedino oporba. Dio ih smatra da se oporba nije kompromitirala poput vladajuće koalicije, dok ih nekolicina misli da je potrebno dati šansu drugima. Pojedinci misle da oporba ima veće stručnjake u svojim redovima, te su naglasili da je vladajuća koalicija i njena politika rezultirala trenutnim stanjem u državi i društvu.

                                                                                                                                                                                    

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.