Share
Tweet
Share
Send to friend

Najatraktivnija zanimanja budućnosti

Iako se u trenutku povećanja broja nezaposlenih, može činiti da je tema o 'zanimanjima budućnosti' prilično apstraktna, europske zemlje se već dulje vrijeme pripremaju za promjene koje će na tržištu rada uzrokovati napredak znanosti i tehnologije. U Hrvatskoj, međutim, još nije provedeno niti jedno istraživanje o budućim potrebama za radnom snagom koje bi postavilo temelj za razvoj modernih i relevantnih nastavnih programa.

Takvo je istraživanje nedavno, na zahtjev britanske vlade, provela kompanija Fast Future, čiji je cilj bio utvrditi koja će zanimanja biti najtraženija u idućih 20 godina, odnosno koja bi se nova zanimanja mogla pojaviti. Među novim zanimanjima našli su se i svemirski turistički vodiči, trgovci vremenom, virtualni učitelji, te kirurzi za poboljšanje pamćenja. Uz navedena zanimanja, predviđa se i potražnja za stručnjacima za stvaranje novih organa, specijalistima za nanomedicinu, wellness menadžerima za starije, svemirskim pilotima i arhitektima, osobnim medijskim djelatnicima, čistačima informacija, organizatorima virtualnog života, virtualnim odvjetnicima, psiholozima za virtualno neprilagođene i dizajnerima nove generacije vozila.

Prema anketi koju je na tu temu, među 360 ispitanika, proveo MojPosao (www.MojPosao.net), a u kojoj su se nastojale utvrditi preferencije između 4 zanimanja budućnosti uključena u britansko istraživanje, ispitanici su najviše zainteresirani za zanimanje stručnjaka za klimatske promjene. Naime, na pitanje 'Za koje bi ste se od ponuđenih zanimanja budućnosti najradije školovali/prekvalificirali?', 29% ispitanika je odabralo upravo to zanimanje. Većina ih ističe kako je to, s obzirom na dinamične klimatske promjene koje se događaju, sigurno zanimanje koje će u budućnosti biti traženo.

Posao specijalista za nanomedicinu odabralo bi 19% ispitanika, ponajviše jer to smatraju zanimljivim područjem znanosti te zato što smatraju da nanomedicina i regenerativna medicina predstavljaju budućnost. Njih 14% htjeli bi postati stručnjaci za stvaranje novih organa, također zato što smatraju da će se u budućnosti pojaviti potreba za tim zanimanjem te kako bi pomogli ljudima u rješavanju zdravstvenih tegoba. Za 6% ispitanika pravo zanimanje budućnosti predstavlja ono farmera za uzgoj genetski modificiranih biljaka, prije svega, radi pomoći čovječanstvu u preživljavanju, ali i zbog života u prirodi i slobode koju, prema njihovom mišljenju, takav život pruža.

Ostalih 32% ispitanika odabralo bi neko drugo zanimanje, među kojima su najzanimljivija stručnjak za robotiku, astronaut, terapeut alternativne medicine i stručnjak za antikorupciju. Među poželjnim zanimanjima budućnosti, prema mišljenju ispitanika, su i stručnjak za ekologiju, farmaceut, stručnjak za elektroniku i komunikacije te antropolog. Čini se da većina ispitanika smatra i kako zanimanje političara ima dobru perspektivu za budućnost, jer ga je velik broj njih istaknuo kao atraktivno.

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.