Share
Tweet
Share
Send to friend

Proglašeni najbolji poslodavci i najbolje HR prakse za 2010.

  • Na svečanoj dodjeli proglašeni najbolji poslodavci i najbolje prakse s područja ljudskih potencijala za 2010. godinu
  • dm-drogerie markt, Puljanka i Belupo najbolji poslodavci u kategoriji velikih tvrtki
  • Procter & Gamble, Kožul i DHL International najbolji poslodavci u kategoriji malih i srednjih tvrtki
  • Cemex Hrvatska, Podravka i SOS Dječje selo Hrvatska primili nagrade za Najbolju praksu s područja ljudskih potencijala

 

Istraživanje o najboljim poslodavcima u 2010. godini proveo je portal MojPosao (www.MojPosao.net) u razdoblju između veljače i svibnja 2010. Istraživanje se provodi četvrtu godinu za redom, u njemu je ove godine sudjelovalo više od 30 tvrtki i provedeno je među gotovo 3.000 njihovih zaposlenika. U ovogodišnjem Istraživanju o najboljim poslodavcima sudjelovale su tvrtke iz svih grana gospodarstva u privatnom, državnom, stranom te domaćem vlasništvu.

Cilj istraživanja bio je saznati u kojim je tvrtkama trenutno najbolje raditi u Hrvatskoj, a na temelju iskustava i percepcije samih zaposlenika. Istraživanjem se nastoji naglasiti kako je upravljanje ljudskim resursima jedina dugoročna konkurentska prednost tvrtki, a za potrebe istraživanja korišten je upitnik kojim se procjenjuje organizacijska klima i zadovoljstvo zaposlenika.

 

Metodologija istraživanja

U Istraživanju o najboljim poslodavcima sudjelovale su tvrtke koje su bile suglasne s provođenjem istraživanja među njihovim zaposlenicima, a samo istraživanje provedeno je putem upitnika koji se sastoji od 50 ključnih tvrdnji iz šest područja istraživanja:

  • Strategija i vodstvo: poznavanje ciljeva tvrtke te želja da se doprinese u ostvarenju istih
  • Rad, motivacija i nagrađivanje: procjena radne uspješnosti i sustav nagrađivanja
  • Usavršavanje i razvoj: mogućnost profesionalnog razvoja i napredovanja
  • Međuljudski odnosi: odnos s nadređenima i kolegama
  • Lojalnost trenutnom poslodavcu
  • Doživljaj sigurnosti posla

Zaposlenici su određivali stupanj slaganja sa svakom tvrdnjom ocjenama od 1 do 5, a prosjekom ocjena za svako područje istraživanja dobivena je ocjena pojedine tvrtke. Usporedbom ocjena svih tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju dobiven je poredak najboljih poslodavaca u 2010. godini.

 

 

Tvrtke su podijeljene u dvije skupine prema veličini – velike tvrtke s 200 ili više zaposlenih te srednje i male tvrtke s manje od 200 zaposlenih. U istraživanju su mogle sudjelovati samo tvrtke koje imaju 50 ili više zaposlenika, a analizom podataka dobiveni su sljedeći rezultati:

Najbolji poslodavci u kategoriji velikih tvrtki za 2010. Godinu su:

  1. dm-drogerie markt d.o.o.
  2. Puljanka d.d.
  3. Belupo d.d. lijekovi i kozmetika

Najbolji poslodavci u kategoriji malih i srednjih tvrtki za 2010. Godinu su:

  1. Procter & Gamble d.o.o.
  2. Kožul d.o.o.
  3. DHL International d.o.o.

Karakteristike najboljih poslodavaca

Tvrtke u kojima je najbolje raditi dobile su u prosjeku veće ocjene u svim područjima istraživanja od ostalih tvrtki. Pri tome je važno napomenuti da su uglavnom kvalitetne tvrtke i pristale sudjelovati u istraživanju, što je naročito pohvalno ukoliko se uzme u obzir da su ove i prošle godine brojne hrvatske tvrtke bile prisiljene pribjegavati nepopularnim mjerama kao što su smanjivanje povlastica zaposlenika, smanjena ulaganja u edukaciju i razvoj zaposlenika te čak i smanjenje broja zaposlenih. Tvrtke koje su ove godine sudjelovale u istraživanju stoga u svakom slučaju predstavljaju najbolje hrvatske poslodavce te je realno očekivati kako je razlika između najboljih tvrtki i ostalih koje su sudjelovale u istraživanju manja nego što bi bila između najboljih i prosječne hrvatske tvrtke.

Najbolje ocijenjena kategorija kod malih i srednjih tvrtki, ali i kod velikih tvrtki je kategorija 'Međuljudski odnosi', dok su slabije ocijenjene kategorije 'Doživljaj sigurnosti posla' te 'Usavršavanje i razvoj' što je i razumljivo s obzirom da su zbog smanjenja troškova u gotovo svim tvrtkama smanjena ulaganja u dodatno obrazovanje zaposlenika, dok je istovremeno zbog općenite gospodarske situacije smanjen osjećaj sigurnosti radnog mjesta. Najbolji poslodavci kod velikih tvrtki najviše odskaču od prosjeka u kategoriji 'Lojalnosti', dok Najbolji poslodavci kod malih i srednjih tvrtki od prosjeka najviše odskaču u kategoriji 'Usavršavanje i razvoj'.

 

Odnos ocjena 3 najbolje tvrtke u odnosu na ostale velike tvrtke:

Odnos ocjena 3 najbolje tvrtke s prosječnom ocjenom preostalih malih i srednjih tvrtki:

Srednje i male tvrtke u gotovo svim područjima imaju bolje ocjene u odnosu na velike tvrtke. Najbolje male i srednje tvrtke razlikuju se od najboljih velikih tvrtki prije svega u području 'Usavršavanje i razvoj' (razlika u prosječnim ocjenama je 0,59). Najmanje razlike su u području 'Lojalnost i 'Doživljaj sigurnosti posla'

Izbor Najboljih HR praksi

Od ove godine, MojPosao je pokrenuo i izbor Najboljih HR praksi kako bi se istaknuo rad, trud i inovacije koje se primjenjuju za upravljanje ljudskim potencijalima. Nagrada je dodijeljena tvrtkama koje su u vrijeme velikih izazova pronašle način kako unaprijediti vlastito poslovanje primjenom kreativnih rješenja. Te tvrtke ostvaruju zavidnu razinu u upravljanju ljudskim potencijalima, potiču razvoj, osiguravaju priliku za učenje i služe kao primjer drugima.

Dobitnici nagrade za Najbolje HR prakse za 2010. godinu su:

  1. Cemex Hrvatska d.d. za projekt 'CEMEX BRINE - Gradimo zdravu i sigurnu budućnost zajedno'
  2. Podravka d.d. za projekt 'Procjeniteljski razvojni centar Podravka'
  3. SOS Dječje selo Hrvatska u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb za projekt 'Škola za SOS mame' (Proces regrutacije i selekcije u SOS Dječjem selu Hrvatska)

Kriteriji prema kojima je sedmeročlana komisija koju su sačinjavali stručnjaci s područja ljudskih potencijala, iz medija i poslovnog svijeta ocjenjivala najbolje HR prakse su:

  • Davanje dodatne vrijednosti organizaciji (mjerljivi poslovni uspjeh)
  • Uspješno ostvarenje cilja projekta
  • Originalnost, inovativnost, pravovremenost i kreativnost samog projekta
  • Broj obuhvaćenih zaposlenika i utjecaj na njih
  • Uloga i razvoj HR funkcije u organizaciji

Izbor Najboljih poslodavaca i Najboljih HR praksi podržali su: Selectio d.o.o. za upravljanje ljudskim potencijalima kao Stručni partner, Cotrugli Business School kao Edukacijski partner te Business.hr i Lider kao Medijski partneri.

Svečana dodjela nagrada za Najbolje poslodavce i Najbolje HR prakse 2010. održana je 20. svibnja u hotelu The Regent Esplanade Zagreb. U sklopu dodjele održano je i predavanje g. Željka Perića na temu 'Upravljanje ljudskim resursima za bolju budućnost Hrvatske', predavanje mag. Primoža Hvale na temu 'Talent management – izazovi i rješenja' te panel rasprava 'Što je dobra HR praksa' koju je moderirala Adrijana Strnad, Savjetnik za organizacijski razvoj, na kojoj su vodeći stručnjaci s područja ljudskih potencijala, iz medija i poslovnog svijeta raspravljali o tome što čini dobru prakse u ljudskim potencijalima te kako ljudski potencijali mogu doprinijeti uspjehu tvrtke i njenih zaposlenika.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.