Share
Tweet
Share
Send to friend

Unatoč dobroj turističkoj sezoni, sezonsko zapošljavanje tek u ljetnim mjesecima dostiglo prošlogodišnju razinu

  • U sklopu akcije 'Poslovi u turizmu' ove godine oglašeno 1.200 radnih pozicija
  • Najviše otvorenih radnih mjesta bilo je za konobare, kuhare, sobare, pizza majstore te recepcionare
  • Dubrovnik jedini zabilježio ukupno povećanje slobodnih radnih mjesta u turizmu

MojPosao je, u suradnji s partnerima, petu godinu za redom proveo akciju 'Poslovi u turizmu'. Akciju koja potiče sezonsko zapošljavanje i ove su godine podržali Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), zatim Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) te Hrvatska udruga hotelijera (HUH) koji su svoje članice aktivno poticali na zapošljavanje kvalitetnog kadra.

Od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine, na MojPosao je oglašeno gotovo 1.200 radnih pozicija u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, od čega je 59% oglasa iz županija na Jadranu. Ukupno je ta brojka za oko 10% manja nego prošle godine, no razlog tome je smanjeno zapošljavanje u turizmu u prvim mjesecima ove godine. Naime, poslodavci su u očekivanju slabije turističke sezone zapošljavali i manje sezonskih zaposlenika. No, situacija se znatno popravila kada se u ljetnim mjesecima pokazalo kako je turistička sezona ipak bolja od prošlogodišnje, pa je u skladu s time i zapošljavanje u ljetnim mjesecima dostiglo prošlogodišnju razinu.

Najtraženija zanimanja u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo na Jadranu, ove su godine bila konobar (26% oglasa), kuhar (16% oglasa), sobar/ica (5% oglasa), pizza majstor (3% oglasa) te recepcionar (3% oglasa). Najviše oglašenih radnih pozicija bilo je iz Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije (26%, odnosno 21%), nakon kojih slijede Primorsko-goranska i Zadarska županija sa po 15% oglasa.

Među gradovima na obali ove je godine najviše radnih pozicija oglašeno u Dubrovniku (13%), dok je Split zauzeo drugo mjesto ljestvice sa 7% objavljenih oglasa. Dubrovnik je jedini grad u kojem je zabilježen porast broja oglasa u odnosu na prošlu godinu. Među otocima, od ukupnog broja oglasa na Jadranu, najviše ih je za radna mjesta na Pagu (3%), Hvaru (2%) i Krku (2%). Na svim otocima broj oglasa je manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Što se tiče kvalifikacija koje su potrebne za zaposlenje u turizmu, u nešto više od pola oglašenih radnih pozicija stručna sprema nije bila bitna (52%), dok se u trećini slučajeva tražila srednja stručna sprema. Također, u 65% slučajeva za poslove u turizmu nije bilo potrebno prethodno radno iskustvo, a za najveći broj pozicija za koje se tražilo radno iskustvo, bilo je dovoljno imati do godinu dana iskustva (35% oglasa), odnosno do dvije godine iskustva (32%). U oglasima u kojima se traži iskustvo, u prosjeku su bile potrebne 2 godine i 3 mjeseca iskustva.

Uzimajući u obzir zahtjeve za obrazovanjem, kao što se moglo i očekivati, u turizmu se ove godine najviše tražilo aktivno znanje barem jednog stranog jezika i to u 45% oglasa, dok se u manjoj mjeri (32% oglasa) tražilo poznavanje rada na računalu. U najvećem broju oglasa tražilo se aktivno znanje engleskog jezika (35%), zatim slijedi njemački s 8%, talijanski s 4% te francuski jezik s 1% oglasa.

Kada se radi o stranim jezicima, postoje određene razlike prema županijama pa je tako talijanski u većoj mjeri tražen u Istarskoj županiji (13% oglasa), njemački je bio najtraženiji u Primorsko-goranskoj županiji (20%), dok je znanje engleskog jezika najisplativije u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje se taj jezik tražio u 53% oglasa te Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje se 43% oglasa tražilo aktivno poznavanje engleskog jezika.

Ove se godine u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo u 66% oglasa nudio rad na određeno. Istovremeno, u 47% posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, 13% oglasa nudilo je studentske poslove, a 11% honorarne (napomena: bilo je moguće označiti više odgovora).

Gledajući samo Jadran čak je 81% oglasa nudilo zaposlenje na određeno. Za stalna radna mjesta bilo je 34% oglasa, a 12% oglasa za studentska radna mjesta. 8% oglasa na Jadranu bilo je za honorarne poslove.

Prema vrsti zaposlenja, u 2010., najmanje je stalnih radnih mjesta oglašeno u Primorsko-goranskoj županiji (samo 24%), dok je najviše stalnih radnih mjesta oglašeno u Šibensko-kninskoj (50%) i Zadarskoj županiji (49%). U isto vrijeme u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oglašeno je najviše radnih mjesta na određeno radno vrijeme (93%).

Više o trendovima na tržištu rada potražite na www.MojPosao.net/trendovi.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.