Share
Tweet
Share
Send to friend

Zatvor i povratak nezakonite dobiti za nesavjesne direktore

Većina ili 68% sudionika ankete koju je portal MojPosao (www.MojPosao.net) proveo tijekom studenog 2010. godine, smatra da je kaznena odgovornost – zatvor i povratak nezakonito stečene dobiti, posljedica je koju trebaju snositi direktori koji su nesavjesnim poslovanjem oštetili svoje tvrtke.

Većina tih ispitanika smatra da bi se posebno oštro trebalo kazniti one koji su namjernim nesavjesnim poslovanjem uništili tvrtke i tako ugrozili egzistenciju mnogih zaposlenika. Također, ispitanici smatraju da bi strogo provođenje takvih mjera djelovalo preventivno, te se oni koji nisu sposobni voditi tvrtke ne bi niti upuštali u takve pothvate. Direktor treba biti sposoban povećati prihode i za to biti odlično plaćen, a ne odvesti tvrtku u propast i ostaviti zaposlenike bez posla, smatraju ispitanici.

Uz to, ispitanici upozoravaju da u Hrvatskoj nije uspostavljen sustav kontrole i sankcija, pa vlada sveopća anarhija, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, a jedino čvrsta kontrola i oštre sankcije mogu doprinijeti da se uvede red u poslovanje.

 

Da direktori koji su nesavjesnim poslovanjem oštetili svoje tvrtke financijski gubitak trebaju nadoknaditi iz svoje privatne imovine smatra 15% ispitanika. Oni navode kako bi to bila prava preventivna mjera protiv nesavjesnog poslovanja, jer je to jedini način da se oni koji tako posluju nauče odgovornosti i pravedno kazne. A ako se takvu osobu pošalje u zatvor, opet je na teret poreznih obveznika, smatraju ispitanici. Neki navode i da kada bi se oduzimanje privatne imovine češće provodilo, s obzirom na raširenost nesavjesnog poslovanja, ne bi bilo problema s punjenjem državnog proračuna.

Da direktorima koji tako posluju treba zabraniti upravljanje drugim tvrtkama smatra 8% ispitanika. Neki od njih predlažu da se uvede transparentna evidencija onih koji su nesavjesnim poslovanjem oštetili svoje tvrtke, koju će redovito održavati i nadopunjavati Porezna uprava Ministarstva financija, nešto slično kao i sustav dužnika koji su uspostavile banke, kako bi se zaštitile od nesavjesnih dužnika.

Devet posto ispitanika za svoj odgovor na pitanje koje bi posljedice trebali snositi direktori koji su nesavjesnim poslovanjem oštetili svoje tvrtke odabrali su "nešto drugo", a uglavnom predlažu kombinaciju prethodne tri mjere.

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.