Share
Tweet
Share
Send to friend

Životopis i molba – propusnica za intervju

Kvalitetan životopis i molba najčešće su vaša jedina mogućnost prezentacije i propusnica za pristup intervjuu. O njima uvelike ovisi hoćete li, i kako, uspjeti stupiti u direktan kontakt s budućim poslodavcem. Poslodavci mogu imati i do stotinu različitih životopisa između kojih treba izabrati desetak kandidata koji će pristupiti intervjuu ili biti pozvani na testiranje. Mnogi čine pogrešku misleći da je životopis stvar formalnosti te površno pristupaju njegovom pisanju. Sasvim suprotno, životopis je vaša 'reklamna brošura'. Shvatite ga kao profesionalni oblik komunikacije koja mora biti sistematična, informativna i jasna.

Činjenica je da poslodavci često čitanju vašeg životopisa i molbe posvete manje od minute! Sve što ih interesira o vama moraju dakle moći uočiti već pri prvom 'skeniranju' priložene dokumentacije. Bitne informacije moraju biti jasne, uočljive i ne 'ukomponirane' u duge rečenice.

Na osnovu prvog čitanja vašeg životopisa i molbe za zaposlenje, poslodavac će pokušati zaključiti kakva ste osoba, što ste radili ili biste mogli raditi, na koji biste način mogli doprinijeti njegovoj tvrtci i kako biste se uklopili u postojeći tim zaposlenika. Gramatički netočan tekst, neuredno sastavljen dokument, nejasne informacije, dosadno isticanje nepotrebnih detalja, kao i nedostatak minimalne 'osobne note' u obraćanju budućem poslodavcu neće vas učiniti interesantnim kandidatom.

Mnoga pitanja koja će vam biti postavljena na intervjuu bazirat će se na informacijama koje ste naveli u životopisu. Prečesto se događa da kandidati na intervjuu nisu sigurni da li su nešto naveli u životopisu ili nisu! Morate znati sve detalje svog životopisa, morate moći pružiti dodatna pojašnjenja i objasniti zašto neki detalji nisu prisutni u životopisu, a naglasit ćete ih tijekom intervjua.

Ne postoje univerzalno dobri životopis i molba. To prije svega znači da životopis i molbu treba redovito revidirati i prilagoditi svakom natječaju na koji se prijavljujete. Ujedno, ne postoji univerzalna forma životopisa i molbe. Svaki životopis mora sadržavati određene podatke, no način na koji ga možete formalno i vizualno izraditi može varirati ovisno o tome kako se želite prikazati. Varijacije ipak ne znače pretjerivati u vizualnom identitetu.

Najvažnije je da tijekom pisanja životopisa i molbe imate na umu da su u trenutku prijave za radno mjesto oni jedino svjedočanstvo vaše sposobnosti obavljanja konkretnog posla, obrazovanja i postignuća.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.