Share
Tweet
Share
Send to friend

Pravila pisanja dobrog životopisa

Urednost i preglednost

Životopis pišite na računalu, poželjno u tabličnom prikazu. Preporučljivo je ne koristiti previše efekata, više vrsta fontova i slično.

Sažeto i jasno

Ovisno o vašem iskustvu, životopis može biti dugačak jednu, dvije ili više stranica. Ukoliko nemate značajnog radnog iskustva i vaš je životopis zbog toga kratak, nemojte pretjerivati u preopširnom izlaganju ostalih informacija.

Stil

Informacije o edukaciji i radnom iskustvu navode se u obrnutom kronološkom redu, koristite stručne termine no izbjegavajte pretjeranu upotrebu kratica (upućuje na nemarnost) i vodite računa o gramatičkoj ispravnosti napisanog teksta.

Istinitost

Nikada nemojte u životopisu iznositi neistinite informacije ili nešto o čemu bi vam bilo neugodno pričati za vrijeme intervjua.

Slanje e-mailom

Ako pišete svoj životopis u Word editoru, spremite ga s ekstenzijom .rtf (umjesto zadane .doc) kako bi izbjegli mogućnost slanja virusa čime se vaš životopis može izbrisati i prije nego li ga netko pročita. Time ujedno poslodavcu na implicitan način pokazujete da ste sigurnosno osviješteni Internet znalac.

Slika

Za razliku od nekih drugih zemalja, u Hrvatskoj nije uobičajeno slati životopis sa slikom, ukoliko natječaj to eksplicitno ne traži. Ako se ipak odlučite na slanje slike, nemojte je prilagati e-mailu već ju unesite u životopis kraj osobnih podataka.

Sve što smo ovdje spomenuli neka vam posluži samo kao orijentacija, a na vama je da u svoj životopis unesete svoju individualnost. Kada osmislite i napišete svoj životopis, još jednom ga pročitajte i sami sebi postavite sljedeća pitanja:

•  Jesam li to ja?
•  Jesam li ponosan/na na to, što sam tu napisao/la?
•  Jesam li izostavio/la nebitne informacije?
•  Jesam li uključio/la sve što bi mi pomoglo da dobijem taj posao?
•  Da li je moj životopis lak za čitanje?

Potrudite se da vaši odgovori na sva postavljena pitanja budu potvrdni i ne zaboravite – životopis nikada nije gotov. Vodite računa da ga uvijek treba prilagoditi tvrtki i poziciji za koju se prijavljujete i dopuniti najnovijim podacima.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.