Share
Tweet
Share
Send to friend

Promjena u karijeri

Može vam se nenadano dogoditi da ste prisiljeni promijeniti posao i nemate mnogo vremena tražiti bolju priliku. Na primjer, vaša se tvrtka restrukturira i ne vidite prostora za sebe u novoj organizaciji, tvrtka je doživjela velike gubitke u poslovanju i predviđa se veliko smanjenje broja zaposlenih, specifični sektor poslovanja u cijeloj državi ili regiji posluje s gubicima i mnogi kadrovi vaše stručnosti u potrazi su za novim poslom.

U prijašnjoj ste tvrtki postigli značajne rezultate, napredovali u stručnosti i prije 'izbijanja krize' napredovali ste do pozicije s kojom ste bili zadovoljni. Ako nemate vremena sistematski pristupiti potrazi za novim poslom, posebno ako na tržištu ima puno kandidate vaše struke koji su se našli u sličnoj situaciji kao i vi, vjerojatno ćete morati prihvatiti posao nešto niže razine odgovornosti od one koju ste imali na prijašnjem radnom mjestu.

Promjena na niži stupanj odgovornosti i samostalnosti mogla bi u ovakvom trenutku predstavljati najbolji potez koji imate na raspolaganju. Ako ste karijeru izgradili radeći u specifičnom sektoru poslovanja, potencijalnom poslodavcu morate dokazati da posjedujete opća znanja i vještine koja se kvalitetno apliciraju na nove zadatke. U situaciji u kojoj je jasno da niste traženi nego tražite, dobro iskoristite priliku za preokret u karijeri i postavite se fleksibilno. Počnite na nešto nižoj poziciji i dokažite svoje sposobnosti kroz konkretne rezultate! Fleksibilnost, prilagodljivost i snalažljivost u novim područjima koju ćete tako dokazati više će doprinijeti razvoju vaše karijere nego konstantan razvoj u jednom segmentu poslovanja. Činjenica da posjedujete određene sposobnosti koje su na prijašnjem radnom mjestu doprinijele vašem napretku neće biti zaboravljena i uz vašu dokazanu fleksibilnost ponovo će postati vaša najveća prednost.

Kvalitetno pristupiti 'nametnutoj' promjeni znači što realnije sagledati svoju poziciju, kompetitivne prednosti i mogućnosti. Procijenite koja se vaša znanja i vještine apliciraju na različite poslove, koliko ste dobar timski igrač, jeste li dobri u upravljanju timom, da li je vaša jača strana pregovaranje, planiranje ili provođenje projekata. Ako ste iskreni prema sebi, ne biste trebali imati problema u tranziciji na novu ulogu. Progutajte svoj ponos i shvatite promjenu kao novi izazov!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.