Share
Tweet
Share
Send to friend

Priprema za intervju

Hoću bolji posao!

Konačno ste dočekali željeni poziv poslodavca i dogovorili dan intervjua koji će odlučiti o nastavku vaše karijere. Ako mislite da je čekanje tog datuma sve što možete napraviti, šanse za dobivanje posla upravo su vam pale na minumum.

Prvo što morate napraviti, ako već niste prilikom prijavljivanja jest raspitati se o tvrtki koja je objavila natječaj, stoji u knjizi .

Najjednostavniji način za doći do nekih informacija o moguće budućem radnom okruženju je putem Interneta. Korporativne stranice prva su stanica u potrazi a tamo ovisno u trudu koji je tvrtka uložila, možete naći zaista more informacija. Od financijskih izvješća, misije i vizije tvrtke, politike zapošljavanja do fotografija budućih suradnika.

Ako se orijentirate financijskim pokazateljima tada su stranice Zagrebačke i Varaždinske burze (ili neke strane) idealna slika trenutnog kotiranja tvrtke na tržištu. Osim toga, tu je i Javna knjižnica za vrijednosne papire u Bogovićevoj u Zagrebu.

Informirajte se i među ljudima, tu se uvijek pronađe zanimljivih anegdota. Nakon što ste prikupili neke informacije razmislite o svojoj prezentaciji. Prvi dojam je često i najvažniji, stoga obratite pozornost na odjeću koju ćete odabrati za selekcijski intervju.

Autori knjige navode nekoliko smjernica kad je u pitanju odijevanje;

 

 

  • odjenite se onako kako se osjećate ugodno, a boje i stil uskladite sa svojom osobnošću, bez pretjerivanja u njenom naglašavanju
  • radije se držite klasike nego aktualnih modnih trendova
  • tamnije boje naglašavaju ozbiljnost u većoj mjeri nego svijetle
  • frizura mora biti uredna
  • pazite da vam je obuća klasična i obavezno čista
  • ukoliko je odjeća koju ćete nositi na intervjuu nova, isprobajte je prethodno i budite sigurni da se u njoj osjećate ugodno
  • ne pretjerujte s nakitom
  • ukoliko postoji neki stereotip vezan za pojedinu tvrtku, industriju ili funkciju, pridržavajte ga se u odabiru odjeće



  •  
  • Nadalje, budite točni - kašnjenje odašilje negativnu poruku poslodavcu a može utjecati i na tijek intervjua budući da ih je često više uzastopnih organizirano. Isto tako, nemojte doći ni prerano te pri kretanju imajte na umu stanje u prometu.

    Raspitajte se o konkretnom poslu koji se nudi jer ćete vjerojatno biti u prilici i da sami izrazite razlog interesa te postavite pitanja poslodavcu

    Pročitajte svoj životopis – još jednom provjerite da li su sve informacije navedene te pokušajte predvidjeti koja će vam se pitanja na osnovi njih postaviti.

    Pripremite kratku prezentaciju – prije intervjua često poslodavac očekuje kratko predstavljanje pa nastojite ne ponavljati podatke iz životopisa, već recite nešto novo i zanimljivo

    Ponovite najčešća pitanja na poslovnim intervjuima, kao i njihove odgovore – određena se pitanja ponavljaju na svim intervjuima, pa tako već i imaju svoje standardizirane odgovore

    Pripremite sve što ćete ponijeti na intervju – provjerite koje materijale trebate donijeti (svjedodžbe, certifikate i td.), i osigurajte kopije na vrijeme.

     

     

 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.