Share
Tweet
Share
Send to friend

Britanskim liječnicima nedostaje kratki san

Prema pisanju medicinskog časopisa Lancet, mladi liječnici bi tijekom noćnih dežurstava trebali imati pauzu za kratki san kako bi bili u mogućnosti izdržati cjelovečernji rad.

Taj list navodi kako su pauze za kratki san ponovo u modi i trebale bi pomoći liječnicima kako bi stalno bili u stanju pripravnosti.

Stručnjaci za san, slažu se kako je pomoć prijeko potrebna, ali napominju kako se neko vrijeme nakon ustajanja ljudi mogu osjećaju pomalo smušeno.

Ovaj prijedlog slijedi i kampanju koju trenutno provodi Britanska zdravstvena organizacija, a kojom se pokušava spriječiti voditelje bolničkih odjela da zatvaraju sobe za kratkotrajni odmor, jer bi se na taj način osigurala sigurnost pacijenata.

Inače te su sobe, u kojima se nalazi krevet i tuš, tradicionalno upotrebljavali liječnici, za oporavak tijekom mirnih noćnih dežurstava. Međutim, Zdravstvena organizacija navodi kako je zatvaranje tih soba posljedica novih europskih restrikcija koje se odnose na radno vrijeme.

Od promjene zakona prošle godine, 42.000 britanskih liječnika limitirano je na 58 sati tjednog rada što se planira smanjiti na 48 sati do 2009. godine.

To je podrazumijevalo i više noćnih dežurstava te je Lancet sugerirao kako bi postojanje mogućnosti kratkog sna na liječnike mogla imati dobar učinak. Također je upozoreno kako će pacijentima uvijek biti potrebna pomoć tijekom noći, a liječnici uvijek moraju biti u stanju pomoći.

Kratki san ima snažan utjecaj na svježinu i rad, podjednako prije i za vrijeme dežurstva, a čak i samo 20 do 45 minuta sna, dokazano, povoljno djeluje na zaposlenike na dežurstvima, navode na Royall College of Physicians guidiance.

(V.K.)
Izvor:
BBC News

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.