Share
Tweet
Share
Send to friend

Kad se roditelji upletu u karijeru...

Koliko su roditelji spremni utjecati na posao koji će dobiti njihova djeca potvrđuje priča Dana Nagyja, pomoćnika dekana na američkoj visokoj školi Fuqua sveučilišta Duke, kome je na razgovor za posao, umjesto kandidatkinje, došla njezina majka pod izlikom da dijete nije imalo vremena za razgovor.

Ovo je samo jedan primjer fenomena poznatog kao "roditelji-helikopteri" – prebrižnih roditelja koji su cijeli život bdjeli nad životima svoje djece, poznatije kao (djeca rođena u razdoblju od 1978. do 1984. godine), kojoj su se roditelji uvijek nalazili pri ruci ako je bilo što trebalo.

Nagy opisuje mnoge pripadnike generacije Y kao radišne i tehnološki vrlo spretne koji mogu obavljati nekoliko zadataka istovremeno – očito je utjecaj roditelja snažan u njihovu slučaju.

Jedan od razloga ovog trenda je pomicanje granice samostalnosti. Nekad su djeca od 18 godina odlazila od kuće dok danas 26-godišnjaci još uvijek ostaju sa svojim roditeljima. Tako nedostatak odgovornosti prelazi na posao, kao i nemogućnost samouvjerenog i brzog donošenja teških odluka.

Nagy također smatra da život s roditeljima stvara određenu sigurnosnu mrežu. Zbog toga neki roditelji počnu potpuno odlučivati o djetetovu životu.

Zbog aktualnih terorističkih napada, povećanih troškova života i pucnjave po školama roditelji se više boje za živote svoje djece i manje ih ispuštaju iz ruku. Žele ih zaštititi od "velikog, zlog svijeta", a zaboravljaju da djeca trebaju ponekad pasti kako bi naučila posljedice promašaja.

Prerevna pomoć roditelja može biti i štetna. Kao primjer navodi dvadesetjednogodišnju djevojku koja je na razgovoru za svoj prvi posao izjavila kako ne želi prihvatiti posao jer joj je njezin otac savjetovao da ne prihvati prvi posao koji joj se ponudi.

(T.K.)
Izvor:
Courier - Journal

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.