Share
Tweet
Share
Send to friend

Bavarske konobarice i zidari ipak se neće morati skrivati od sunca

Europski parlament zadao je u utorak posljednji udarac zloglasnom "tan banu", zakonskom prijedlogu koji je regulirao izlaganje sunčevim zrakama, odlučivši da poslodavci ipak neće morati osigurati zaštitu od sunca za građevinske radnike i konobarice koji rade na otvorenom.

Zemlje članice zadržat će pravo da reguliraju trebaju li poslodavci zaštititi svoje radnike od štetnog sunčevog zračenja, odlučili su europarlamentarci izglasavši novu, kako je mediji nazivaju, "sunčanu direktivu".

U originalnoj verziji, koju je pripremila Europska komisija, Direktiva o optičkom zračenju prisilila bi poslodavce da prate izloženost radnika suncu i upozore ih na rizik.

Europski tabloidi, uglavnom britanski i njemački, burno su reagirali kada se za to doznali, upozoravajući da će se bavarske konobarice, poznate po raskošnim dekolteima, i zidari golih leđa ubuduće morati pokrivati, premda u samom zakonu to nije tako stajalo.

Nakon višemjesečnih teških pregovora između Europskog parlamenta i ministara zemlja članica, direktiva sada ne spominje prirodnu optičku radijaciju i odnosi se samo na umjetnu optičku radijaciju iz uređaja kao što su laseri i ultraljubičaste lampe.

"Vijeće EU-a (ministri) prihvatilo je ključni zahtjev Europskog parlamenta da se zakon odnosi samo na umjetne izvore optičke radijacije, a ne prirodne poput sunca", priopćio je Parlament.

(Hina)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.