Share
Tweet
Share
Send to friend

Rudarske nesreće u Kini događaju se zbog korupcije

Eksplozije u kineskim rudnicima ugljena odnijele su veliki broj života. Radi se o nesrećama za koje je bila kriva korupcija. Za tisuće lokalnih službenika otkrilo se da ima vlastitog interesa u rudnicima ugljena.

Neki od njih su bili toliko zaslijepljeni novcem da prestali mariti za živote rudara i počeli zanemarivati Državna pravila o sigurnosti na poslu. U nekim slučajevima, kad je bilo očito da ulazak u rudnik nije siguran i da je eksplozija više nego očita, rudare su slali u rudnike.

Ozljede na poslu su neizbježne u sektorima visokog rizika, ali postoji granica koju radnik smije podnijeti. Sama produkcija ne ubija, već ignoriranje zaštite, loša oprema i nedostatak znanja o procedurama zaštite u slučajevima opasnosti, ali ubijaju i korupcija i birokracija.

Državno vijeće izdalo je mnoge dokumente koji su trebali poboljšati sigurnost na poslu, ali birokracija je sprečavala njihovu provedbu. Zbog toga je Državna uprava za sigurnost i superviziju u srijedu objavila da će odgovornima držati vrhovne lokalne službenike za sigurnost na radu.

Neimenovana osoba iz spomenute uprave najavila je da će problemi, kakvi god oni bili, biti riješeni kad lokalni guverneri, gradonačelnici i suci zauvijek izgube svoj utjecaj.

Državna uprava za sigurnost i superviziju najavila je u utorak da će više od 30.000 rudnika, kemijskih postrojenja, pirotehničkih tvornica i građevinskih tvrtki, koje nisu pribavile certifikat o sigurnosti na poslu do kraja prošle godine, biti zatvorene.

U ovoj godini planiraju podići standarde sigurnosti u visokorizičnim industrijama i zatvoriti ona postrojenja koja neće zadovoljavati standarde.

(T.K.)
Izvor:
Xinhuanet

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.