Share
Tweet
Share
Send to friend

Radno mjesto je magnet za razne mikrobe

Odlučite li iz nekog obližnjeg restorana brze hrane naručiti obrok koji ćete pojesti na radnom mjestu, za svojim stolom, umjesto uobičajene narudžbe možete jednostavno reći Molim jedan magnet za mikrobe. Ovo se pogotovo odnosi na učitelje i knjigovođe.

Studija pod nazivom "Mikrobi na radnom mjestu", koju je provelo američko Sveučilište u Arizoni, pokazala je kako su upravo ove dvije profesije zauzele prva dva mjesta na listi poslova gdje je najčešći razvoj mikroba.

Rezultati su pokazali kako je razina bakterija u računovodstvenim uredima sedam puta viša od one u odvjetničkim uredima. Studija je također pokazala kako se na telefonu, stolu i tipkovnicama računala, koje upotrebljavaju profesori, knjigovođe i bankari, nalazi od dva do dvadeset puta više bakterija po kvadratnom centimetru, nego u bilo kojoj drugoj profesiji.

Kad je o odvjetnicima riječ, valja spomenuti kako su se oni našli na devetom, posljednjem mjestu, a publicisti na osmom.

Mary Seltzer iz PR agencije Ketchum´s San Francisco, koja je bila zadužena za plasiranje rezultata u medije navodi kako se te površine, svakodnevno dodiruju rukama bezbroj puta. Seltzer navodi kako bi umjesto smišljanja načina kojim bi se spriječilo širenje raznih bakterija, zaposlenici prvenstveno trebali redovito prati ruke i upotrebljavati dezinfekcijska sredstva za čišćenje, jer virusi na tim podlogama mogu živjeti i do tri dana.

Što više vremena provodite za svojim stolom, više bakterija tamo obitava. Istraživanje koje je provela Američka dijetetska udruga, pokazala je i kako 20% zaposlenika u uredima nikada ne pere ruke prije obroka za tim stolom, a više od 75% tek povremeno to čini.

Ovo istraživanje je također pokazalo kako 57% zaposlenih, uz menadžere, barem jedanput dnevno jede za svojim radnim stolom.

Studija Sveučilišta u Arizoni rangirala je radna mjesta na slijedeći način:

1. Učitelji/Profesori

2. Knjigovođe

3. Bankari

4. Radijski DJ-i

5. Liječnici

6. Televizijski producenti

7. Konzultantni

8. Publicisti

9. Odvjetnici

(V.K.)
Izvor:
Bradenton Herald

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.