Share
Tweet
Share
Send to friend

Rast outsourcinga otvara nova radna mjesta u američkoj IT industriji

Predviđanja govore da će outsourcing u sljedećem desetljeću bilježiti još veći porast, ali to neće dovesti do smanjenja broja radnih mjesta u američkoj IT industriji, već naprotiv – predviđa se da će broj radnih mjesta u toj industriji, također, rasti.

Naime, studija američke Association for Computing Machinery, udruge usmjerene na napredno korištenje računala kao znanost i profesiju, pokazuje da će tvrtke, sredstvima koja su uštedjele outsourcingom, pokrenuti nove poslove i otvoriti nova radna mjesta.

Najveći broj novih radnih mjesta u IT sektoru trebao bi se otvoriti u područjima za koje je potrebno više vještina, primjerice: inženjeri softwarea, razvoj aplikacija te istraživanje i razvoj.

Međutim, da bi se to ostvarilo potrebno je izgraditi infrastrukturu koja će omogućiti obučavanje, edukaciju i povećanje investicija u istraživanje i razvoj. Uz to, vlada bi trebala voditi politiku kojom bi se ukinule barijere slobodnom priljevu mozgova.

Pri tome je od izuzetne važnosti i širenje američkog "bazena talenata". Predviđen porast broja novih poslova mogao bi biti uzaludan i potraćen ako više mladih Amerikanaca ne počne ulaziti u tehnološku profesiju, smatra Moshe Vardi, profesor računalnih znanosti na Sveučilištu Rice.

Naime, broj novih studenata na studiju računalnih znanosti pao je s 25.000 u 2000. na 12.500 u 2004. godini, te Vardi i ističe da će se bez "bazena talenata" iz kojeg tvrtke mogu popunjavati svoje poslove u IT sektoru, ostvariti proročanstvo o premještanju tih poslova u inozemstvo.

(T.B.)
Izvor:
InformationWeek

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.