Share
Tweet
Share
Send to friend

Najnoviji test sline otkriva utjecaj uzimanja kofeina na stres

Zbog svakodnevnog, ubrzanog životnog ritma većina je ljudi pod stresom te dnevno konzumira pretjerane količine kave, a američki znanstvenici su pokazali kako se jednostavnim testom sline mogu dokazati posljedice uzimanja kofeina i njegova utjecaja na stres.

Dr. Laura Klein, profesorica na Sveučilištu Pennsylvania objasnila je da se stres ne manifestira samo suhoćom usne šupljine, ubrzanim radom srca ili znojenjem dlanova, već i raznim drugim biokemijskim promjenama u tijelu koje utječu na naše zdravstveno stanje.

Koristeći dozu kofeina koja je jednaka onoj iz dvije šalice kave i težak aritmetički test kao aktivatore stresa, Klein i njeni suradnici otkrili su da je kod sudionika istraživanja došlo do povećanja razine alfa amilaze – enzima koji izlučuju žlijezde slinovnice.

To otkriće poduprlo je vjerovanje da umjerena doza kofeina jednaka onoj iz dvije šalice kave povećava radne mogućnosti dok ih sve iznad toga smanjuje.

(T.B.)
Izvor:
allheadlinenews.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.