Share
Tweet
Share
Send to friend

Jako malo Amerikanaca starijih od 65 još uvijek radi

Prije pedeset godina, bilo je zaposleno skoro 50% Amerikanaca starijih od 65 godina. Danas je ta brojka znatno manja i iznosi oko 20%.


Prema izvješću američkih vlasti, razlog leži u sve boljim uvjetima mirovina, socijalnih i zdravstvenih osiguranja pa sve manje osoba starijih od 65 godina ima potrebu da radi.

Prije su muškarci radili dok god su bili fizički sposobni za obavljanje svojih radnih zadataka, danas imaju razdoblje života kojem se cijeli svoj radni vijek raduju, objašnjava Robert Friedland sa sveučilišta u Georgetownu.

U prosjeku, danas radi veći broj žena nego u razdoblju od prije nekoliko desetaka godina. Međutim, među ženama starijima od 65 godina, postotak zaposlenih ostao je isti i kreće se oko 10 posto.

U Americi živi oko 35 milijuna ljudi starijih od 65 godina, a vjeruje se da će se taj broj do 2030. udvostručiti, a valja napomenuti kako 59% od ukupnog broja čine žene.

Broj zaposlenih muškaraca starijih od 65 godina bitno se smanjio početkom osamdesetih godina i od tada nije bilježio veće promjene. Očekuje se da će se broj u budućnosti malo povećavati, ali ipak nikad neće dosegnuti razinu na kojoj je bio prije pedeset godina.

Friedlande upozorava kako u mirovinu ipak ne treba srljati smatrajući da ušteđenih milijun dolara u mirovinskom fondu i nije previše ako umirovljenik planira živjeti još 20 do 30 godina.

(V.B.)
Izvor:
indystar.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.