Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvatskoj radnoj snazi Češka nije zanimljivo odredište

Zbog procjene kako će Češkoj do 2040. godine nedostajati kvalificiranih stručnjaka, Vlada Češke Republike već treću godinu stimulira uvoz kvalificiranih inozemnih djelatnika.

Iako se daje prednost mladim stručnjacima iz Hrvatske, s minimalno završenom srednjom školom, nitko iz Hrvatske se još nije odlučio za sudjelovanje u ovom pilot-programu koji je pod nazivom “Izbor kvalificiranih inozemnih djelatnika” pokrenut još 2002. godine.

Jana Zajicova iz Veleposlanstva Češke Republike u Zagrebu napominje kako ipak ima Hrvata koji su se uključili u pilot projekt, ali se radi o njih samo šestoro koji već žive u Češkoj.

Sudionici projekta mogu dobiti trajni boravak u Češkoj već nakon 2,5 godine, za što je inače potrebno 10 godina, a uz to dobivaju i zaštitu od mjesec dana za pronalazak novoga posla ako ga nisu izgubili vlastitom krivnjom.

Međutim, postoje i nedostaci, a na prvom mjestu je činjenica da sudionici projekta sami trebaju pronaći posao pa bi bilo poželjno da već znaju jezik ili imaju poznanike u Češkoj.

Jana Zajicova tvrdi da ipak nije samo to u pitanju, smatrajući kako većina Hrvata Češku promatra kroz njene turiste ili ima u glavi sliku Češke još iz vremena komunizma iako je ona danas nešto sasvim drugo.

Projekt je još uvijek aktualan, no od početka ove godine zainteresirani će morati sve obavljati putem Interneta, a ne kao dosad posredstvom češkog Veleposlanstva u Hrvatskoj koje je nositelj projekta u Hrvatskoj.

Češka vlada tvrdi kako projekt neće ugroziti šanse za zapošljavanje Čeha jer se, kao i u drugim razvijenim zemljama, i ondje javlja pojava koju stručnjaci nazivaju “paradoks nezaposlenosti”. Riječ je o pojavi koja se pojavljuje u vrijeme relativno velike nezaposlenost kad u određenim sektorima raste broj slobodnih radnih mjesta za koja se ne mogu pronaći domaći djelatnici.

V.B.
Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.