Share
Tweet
Share
Send to friend

Hispanoamerikanci spašavaju SAD od nedostatka radne snage

Hispanoamerikanci su najveća manjina u SAD-u i čine oko 14%stanovništva te zemlje. Upravo bi ta zajednica sastavljena od milijuna useljenika iz zemalja Latinske Amerike mogla najviše pridonijeti demografskom i gospodarskom razvoju SAD-a, zaključili su nedavno u Washingtonu članovi akademske skupine specijalizirane za pitanja latinoameričkih imigranata.

Mlada populacija Hispanoamerikanaca predstavlja veliki demografski potencijal, nedostupan drugim industrijaliziranim državama. Već i činjenica da je prosječna dob Hispanoamerikanaca 27, a bijelaca 39 godina, govori o tomu da bi upravo ta skupina mogla zamijeniti umirovljenu radnu snagu koju čini bijela većina, naglasila je Marta Tienda, sociologinja sa sveučilišta Princeton.

I prijašnje studije o imigrantima pokazivale su da obitelji hispanskog podrijetla imaju više djece. No, podaci pokazuju i da su Hispanoamerikanci siromašniji od prosječne američke obitelji te da su njihova su djeca manje obrazovana.

Stoga stručnjaci za migracijska pitanja kažu da je potrebno stvoriti uvjete kako bi se što više hispanske djece moglo školovati i s boljom naobrazbom više sudjelovati u gospodarskom razvoju SAD-a.

(T.B.)
Izvor:
Vjesnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.