Share
Tweet
Share
Send to friend

Česi provode najviše vremena na radnom mjestu

Česi na radnom mjestu provode više vremena od svih ostalih radnika u Europskoj Uniji (EU), i to u prosjeku 43 sata tjedno, pokazuju podaci europske statističke agencije Eurostat koje prenosi češka agencija ČTK.

U čitavoj Europi samo Islanđani rade duže od Čeha, nekih pola sata duže. U EU radnici prosječno na radnom mjestu provode 37,9 sati tjedno.

Golemi nerazmjer koji vlada između Češke i Nizozemske gdje ljudi najmanje vremena provode na poslu (31,4 sati), uzrokovan je činjenicom da 50 posto Nizozemaca radi skraćeno dok je puno radno vrijeme uobičajen način rada u Češkoj.

No, ekonomisti ipak ističu kako se vrijeme provedeno na radnom mjestu ne smije miješati s produktivnošću, koja je zasada u Češkoj niža nego li u zapadnoj Europi. Usporedimo li ih sa češkim radnicima, nizozemski radnici teoretski odrade veću količinu posla u kraće vrijeme. No ta je razlika sve manja jer Češka bilježi porast produktivnosti.

Pravo na najduži godišnji odmor propisan zakonom imaju Austrijanci, Danci i Španjolci (30 dana), u usporedbi s 20 standardnih dana koliko imaju Česi, Belgijanci, Irci, Talijani, Slovenci, Britanci i Ciprani.

U svijetu postoje zemlje u kojima je godišnji odmor još i kraći, kao na primjer u SAD-u gdje radnik u većini slučajeva ima pravo na dva tjedna odmora, odnosno svega pet dana u prvoj godini rada.

(Hina)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.