Share
Tweet
Share
Send to friend

Za simptome poput glavobolja i suznih očiju nije krivo radno okruženje nego stres

Rezultati istraživanja o sindromu poznatom kao sindrom bolesne zgrade, objavljeni u zadnjem broju časopisa Occupational and Environmental Medicine, pokazali su kako je vjerojatniji uzrok spomenutog sindroma stres nego okoliš u kojem rade.

Do ovog istraživanja se za simptome kao što su glavobolje, natečene oči, suho grlo ili svrab uglavnom krivilo neadekvatne radne prostorije po čemu je sindrom i dobio ime.

U istraživanju su sudjelovala 4.052 ispitanika u dobi od 42 do 62 godine zaposlena u 44 različite poslovne zgrade u okolici Londona.

Osim pitanja koja su se ticala već spomenutih simptoma i zgrada u kojima rade, ispitanici su bili pitani i o stresu uzrokovanim poslom.

Kod interpretacije dobivenih rezultata, došlo se i do pomalo iznenađujućih rezultata. Naime, našlo se do vrlo malo poveznica između kvalitete radnog okruženja i simptoma dok je uspostavljena snažna veza između njih i stresa uzrokovanog zahtjevima posla ili nedostatkom podrške na radnom mjestu.

Autori istraživanja na kraju su ustvrdili da bi se sindrom bolesne zgrade zapravo trebao preimenovati u sindrom bolesnog posla.

Međutim, isto tako dodaju da se iz ovakvih rezultata ne bi smio donijeti zaključak da je kvaliteta radnog okruženja nebitna.

(V.B.)
Izvor:
WebMD

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.