Share
Tweet
Share
Send to friend

Nezaposlenost i neobrazovanost glavni problemi mladih crnaca u Americi

Sve više Amerikanaca afričkog podrijetla u dobi između 18. i 34. godina suočava se sa sve dubljom socijalnom i ekonomskom krizom - bez posla su, bez visokoškolskog obrazovanja, i bez nade.

Radi se o mladim ljudima od kojih je veliki broj odrastao u rasno segregiranim, siromašnim gradskim četvrtima. Oni obično idu i u škole koje pohađaju najsiromašniji. Mnogi od njih ne završe niti srednju školu, a ako i završe onda nemaju dovoljno znanja i vještina koje poslodavci traže. smatra Harry Holzer, profesor na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu i gost predavač na Gradskom Institutu te koautor izvještaja Reintegriranje u društvo mladih socijalnih slučajeva

Prema nekim procjenama, oko 75 posto mladih Amerikanaca afričkog podrijetla koji žive u siromašnim gradskim četvrtima su nezaposleni. Tijekom prošlog stoljeća i oni koji nisu posjedovali posebna znanja i vještine su mogli naći pristojno plaćeni posao u proizvodnji.

Danas tehnološki sektori pružaju velike mogućnosti, no bez tehničke obuke i završenog fakulteta, mnogima su vrata uspjeha zatvorena.

Američki stručnjaci sugeriraju nekoliko načina kako da poboljšaju uvjete za bolju budućnost mladih Amerikanaca afričkog podrijetla, a to uključuje bračno savjetovanje, povećanje osobnih prihoda, rigoroznu akademsku superviziju već u osnovnoj školi i permanentno učenje novih vještina za posao.

(V.B.)
Izvor:
Voice of America

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.