Share
Tweet
Share
Send to friend

Sve više Britanki koristi cijeli porodiljski

Sve više zaposlenih majki u Velikoj Britaniji odlučuje se u potpunosti iskoristiti pravo na plaćeni porodiljski dopust u trajanju od šest mjeseci, pokazalo je istraživanje britanskog Ministarstva trgovine i industrije. Naime, istraživanjem je utvrđeno kako je prosječno trajanje porodiljskog dopusta u 2005. godini bilo šest mjeseci, dok je u 2002. prosječno trajanje porodiljskog dopusta bilo četiri mjeseca.

Međutim, očevi i dalje izbjegavaju u potpunosti iskoristiti pravo na porodiljski dopust, te ih samo 36% uzima više od dva tjedna porodiljskog.

Novim zakonom, koji će na snagu stupiti u travnju 2007., plaćeni porodiljski dopust produžit će se na devet mjeseci, a do 2010. britanska vlada planira uvesti pravo na plaćeni porodiljski dopust u trajanju od godine dana.

Također, zaposlenim majkama i očevima poslodavci sve više nude mogućnost fleksibilnog radnog vremena. Više od dvije trećine (68%) majki tako kažu da su im poslodavci omogućili fleksibilno radno vrijeme, u odnosu na njih 44% koje su takvu mogućnost imale 2002. Isto tako, više od polovice (54%) zaposlenih očeva potvrdilo je da su im poslodavci ponudili tu mogućnost, u odnosu na njih 22% prije četiri godine.

Poslodavci prepoznaju prednosti omogućavanja roditeljima da usklade svoje poslovne i obiteljske obveze. Time, zapravo, štede vrijeme i novac, koje bi inače morali utrošiti na pronalaženje i obuku novih zaposlenika. Također, tako mogu biti sigurni da će zadržati zaposlenike koji imaju potrebne vještine za obavljanje određenog posla, rekao je britanski ministar trgovine i industrije, Alan Johnson.

(T.B.)
Personneltoday

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.