Share
Tweet
Share
Send to friend

Škotskim majkama dopušteno dojiti na radnom mjestu

Škotsko Ministarstvo zdravstva predstavilo je Strategiju o hranjenju novorođenčadi prema kojoj bi se neka zdravstvena i sigurnosna pravila trebala promijeniti, kako bi se majkama omogućilo da doje novorođenčad na radnom mjestu.

Strategiju su odmah pozdravili zdravstveni stručnjaci, no poslovna zajednica upozorava da bi ta strategija tvrtkama mogla zadati mnogo "pravnih i administrativnih glavobolja".

Podaci pokazuju da u Škotskoj samo polovica majki nastoji dojiti, te da samo 36% beba majke doje dulje od šest tjedana, što zdravstveni stručnjaci smatraju poražavajućim. Stoga i pozdravljaju donošenje strategije i smatraju je ključem za poboljšanje zdravlja građana Škotske. Naime, što se dijete duže doji manja je vjerojatnost da će oboljeti od raznih bolesti, a dužina dojenja znatno utječe i na zdravlje pojedinca u budućnosti.

Majke bi zato, drže stručnjaci, trebalo ohrabriti da nastave dojiti tijekom prvih šest mjeseci djetetova života, što je i u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

No, mnogim majkama teško je nastaviti s dojenjem nakon povratka na posao, te su mnoge pozdravile prijedlog Ministarstva zdravstva da im se omogući dojenje na radnom mjestu.

Ironično je da je, do nedavno, u svim tvrtkama bila osigurana prostorija za pušenje, ali ne i za dojenje, odgovara na pritužbe poslodavaca Cynthia Clarkson, savjetnica u Nacionalnoj zakladi za novorođenčad. Također, pomoćnik direktora Konfederacije britanske industrije za Škotsku, David Lonsdale, smatra kako će se dojenje bez problema moći organizirati na mnogim radnim mjestima, čak i bez odvajanja posebnih prostorija za to.

(T.B.)
Izvor:
Scotsman.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.