Share
Tweet
Share
Send to friend

Nesigurnost zaposlenja narušava zdravlje

Rezultati istraživanja provedenog na sveučilištu u Michiganu, pokazuju kako osjećaj nesigurnosti oko zaposlenja ostavlja posljedice na fizičkom i psihičkom zdravlju.

Istraživanje je provedeno na više od 1.000 muškaraca i žena mlađih od 60 godina. S obzirom da su osobe anketirane u dva navrata s razmakom od tri godine, ovo se istraživanje temeljilo na analizi podataka iz nacionalne ankete.

Nesigurnost vezanu uz radno mjesto, osjeća oko 25% ispitanika, a potvrdili su to u jednom od dva provedena intervjua. U usporedbi s ispitanicima koji su na oba intervjua osjećali sigurnost, oni kronično nesigurni češće su navodili kako imaju teškoća sa psihičkim zdravljem.

Istraživanje je pokazalo kako su zaposleni u privatnom sektoru osjetljiviji na zdravstvene posljedice od zaposlenih u javnom sektoru.

Nesigurnost zaposlenja naročito je prisutna među crnim radnicima, a broj onih koji osjećaju nesigurnost glede svog radnog mjesta, triput je veći od broja bijelaca. Uz to, rezultati su pokazali kako su crnci, glede osjećanja ozbiljnih simptoma depresije, četiri puta brojniji od bijelaca.

(V.K.)
Izvor:
umich.edu

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.