Share
Tweet
Share
Send to friend

Visokostresan posao očeva, šteti djeci

Prema jednoj nedavno provedenoj kanadskoj studiji na Sveučilištu British Columbia, kod djece očeva koji rade visoko stresan posao, postoji veća mogućnost da počine samoubojstvo.

U studiju je bilo uključeno 28.794 radnika strugara, u razdoblju od 1985 do 2001. godine, kada je provincijska drvna industrija bilježila ogromne gubitke, a mnogi od strugara su ostali bez posla.

Među 19.833 djece tih radnika, njih 252 pokušalo je počiniti suicid, a nekima je to i pošlo za rukom, tijekom razdoblja od 16 godina, kliko je trajala studija. Većina ovih obitelji živjeli su u ruralnim i zavisnim sredinama.

Jedan od autora studije, dr. Aleck Ostry napominje kako je to najviše utjecalo na djecu čiji su očevi nisko kvalificirani i rade na slabije plaćenim poslovima. Takvi su poslovi često najstresniji zato što se sastoje od dosadnih zadataka, nisu fleksibilni i zahtijevaju veliki psihički napor.

Psihijatar dr. Richard Guscott napominje kako će otac koji se nalazi pod velikim stresom zbog posla, negativno utjecati na cijelu obitelj, a osjetljiva djeca će na to stresno reagirati.

Međutim ukoliko su i otac i majka zaposleni, žena će biti osjetljivija na stres, navodi on te dodaje kako u tim situacijama djeca mogu postati preopterećena stresom, što može voditi ka depresiji.

(V.K.)
Izvor:
fotf.ca

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.