Share
Tweet
Share
Send to friend

Zbog ograničenja kretanja radnika, njemački jezik gubi na popularnosti

Popularnost njemačkog jezika u Europskoj uniji mogla bi doći u pitanje zbog činjenice da Beč i Berlin nisu ukinuli restrikcije na kretanje radnika iz osam zemalja središnje i istočne Europe, smatra europski povjerenik za socijalna pitanja Vladimir Špidla.

Austrija i Njemačka jedine su od starih zemalja članica EU koje su najavile namjeru da zadrže puna ograničenja za ulazak radnika iz novih zemalja članica na njihovo tržište rada. Argumentiraju svoju odluku činjenicom da su najviše pogođene napetostima vezanim za ekonomske migrante zbog svojeg zemljopisnog položaja - okružene su novim članicama.

Jezik također igra ulogu u privlačnosti Austrije i Njemačke za istočnoeuropske radnike, jer 66% Čeha, 75% Slovaka i 69% Poljaka već govori njemački i željeli bi to iskoristiti.

Međutim, Špidla kaže da bi se ta situacija mogla u budućnosti promijeniti. Njemački govore uglavnom ljudi srednje i starije dobi, ali mladi - oni koji će vjerojatnije putovati širom Europe - sve više govore engleski, pa čak i španjolski, rekao je. Dodao je da će zbog odluke Madrida da otvori svoje tržište rada španjolski vjerojatno postati popularniji od njemačkog u zemljama središnje i istočne Europe.

Budući da Europljani pragmatično gledaju na učenje jezika - u istom je istraživanju njih 32% kazalo da uči jezik zbog posla, a 27% zbog posla u inozemstvu, njemački bi nakon odluke Austrije i Njemačke mogao drastično pasti na ljestvici popularnosti.

(Hina)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.