Share
Tweet
Share
Send to friend

Posustaje li vitalno irsko gospodarstvo

Zbog pojačanog dotoka Poljskih radnika i ostalih stranaca, irsko gospodarstvo posljednjih godina bilježi rast, a predviđanja su kako bi taj rast ove godine mogao biti 4,5%, dok je prošlo godine iznosio 5 posto.

Međutim, nedavno su se pojavila nagađanja kako bi Irska, koja se u proteklom desetljeću doživljavala kao gospodarsko čudo, uskoro mogla suočiti s usporavanjem svoje ekonomije. Dijelom i zbog toga, upozoravaju analitičari, jer je većina novih poslova otvorena uglavnom u nisko produktivnim sektorima poput građevinarstva.

Stopa produktivnosti u razdoblju od 1995. do 2000. bila je 3%, a od 2000. do 2005. bila 1,75 posto. Irska Središnja banka procijenila je kako je stopa produktivnosti za prošlu godinu, u kojoj je došlo do povećanja zaposlenosti za 4,5%, bila skromnih 0,5 posto.

Rast je postignut zahvaljujući snažnom zapošljavanju u sektorima koji imaju malen rast produktivnosti, rekao je Financial Timesu David Croughan, glavni ekonomist Irske poslovne konfederacije. On upozorava kako bi ekonomski rast, do kojega je u potpunosti došlo kao posljedica rasta zapošljavanja, mogao dovesti do gubitka konkurentnosti.

Croughan smatra kako je možda najveći problem pretjerano oslanjanje na građevinarstvo u kojem se nalazi 13% radne snage, dok ih je 1997. bilo samo 8 posto. Irska ovisnost o rastu građevisnkog sektora čini ju bližom Grčkoj, Španjolskoj ili čak zemljama u razvoju nego primjerice visoko tehnološkim produktivnim ekonomijama kao što je to Finska.

Poslodavci i sindikati u teškim su pregovorima oko potpisivanja novoga trogodišnjeg kolektivnog ugovora, a strahuje se kako bi on mogao dovesti do smanjenja konkurentnosti irskoga gospodarstva.

Ako se te slutnje obistine, moglo bi doći do masovnih otpuštanja, a sektori poput građevinarstva, koji su zaposlili velik broj poljskih radnika, našli bi se prvi na udaru.

(V.K.)
Izvor:
Financial Times

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.