Share
Tweet
Share
Send to friend

Miris cimeta i cedrovine povećava učinkovitost zaposlenika

Sladak miris uspjeha kada se radi o povećanoj produktivnosti i smanjenom odsustvu zaposlenika ne uključuje davanje osoblju većih plaća, ili dodavanje titule "menadžer" ispred njihova imena. To bi jednostavno mogao biti rezultat puštanja zaposlenika da "prate svoj nos". Naime, trgovci su već davno prepoznali pozitivne učinke raznih mirisa na prodaju, a sada i poslodavci traže aromu koja bi povećala produktivnost zaposlenika i smanjila količinu pogrešaka.

U prilog toj teoriji idu i rezultati nedavnog istraživanja provedenog u jednoj velikoj britanskoj financijskoj kompaniji, koji pokazuju da su zaposlenici radili 40% manje pogrešaka ako su bili okruženi mirisom cimeta. Drugi poslodavac koristio je pak miris lavande za opuštanje zaposlenika koji su pod velikim stresom radili u pozivnom centru.

Mikrobiologinja s Manchesterskog sveučilišta, Valerie Edwards Jones, vrlo je sigurna u moć mirisa da promijene i utječu na ljudsko raspoloženje. Iako su neki dijelovi znanstvene zajednice vrlo skeptični i cinični oko toga, postoji mnogo neoborivih dokaza koji pokazuju da je naše osjetilo mirisa izuzetno važno u tome kako ćemo se osjećati, istaknula je Valerie Edwards Jones.

Podaci pokazuju i da sve više tvrtki koristi različite mirise kako bi povećale učinkovitost zaposlenika. Tako japanski poslodavci kroz sustave dovoda zraka u tvrtkama, ujutro redovito raspršuju razbuđujuću aromu limuna, cvjetne arome za poboljšanje koncentracije, te mirise cedrova drva i čempresa u poslijepodnevnim satima kako bi smanjili i otklonili umor kod zaposlenika.

(T.B.)
Izvor:
The Guardian

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.