Share
Tweet
Share
Send to friend

Osobe slabijeg socioekonomskog statusa podložnije su stresu

Rezultati posljednjeg istraživanja koje su proveli znanstvenici na Sveučiištu Carnegie Mellon u Pittsburghu, pokazuju kako je visoka razna stresa povezana sa socioekonomskim statusom.


Istraživanje je provedeno na uzorku od 193 odrasle osobe sa prosječnim primanjima u rasponu od od 2.500 do 162.500 dolara, te prosjekom od 13.76 godina edukacije. Uzorcima mokraće i sline mjerena je razina hormona stresa adrenalina, noradrenalina i kortizola.

Rezultati su pokazali kako je kod ispitanika s nižim socioekonomskim statusom zabilježena veća razina ovih hormona, a također su bili skloniji pušenju cigareta, preskakanju doručka te su imali slabije razvijenu mrežu poznanstava. Istraživači navode kako ovi faktori potvrđuju povezanost između socioekonomskog statusa i razine hormona stresa.

Profesorica na University of California u San Franciscu, Nancy Adler, navodi kako je veza između socioekonomskog statusa, stresa i pušenja jako važna.

Ona upozorava kako djeca u siromašnijoj okolini slabije vježbaju kritično razmišljanje, a slabije se i suočavaju s krizama te dodaje kako postoji mnogo načina kojima se razina stresa može smanjiti.

(V.K.)
Izvor:
Ivanhoe.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.