Share
Tweet
Share
Send to friend

Trećina američkih kompanija otpustila zaposlenike zbog zloupotrebe e-maila

Gotovo trećina američkih kompanija u posljednjih je godinu dana otpustila barem jednog zaposlenika zbog kršenja tvrtkinih pravila o korištenju i slanju e-maila, a u 52% kompanija je u prošloj godini, zbog toga, protiv zaposlenika pokrenut disciplinski postupak, pokazuju rezultati istraživanja provedenog na 294 američke tvrtke s više od 1.000 zaposlenika.

Čak 38% tvrtki zaposlilo je osoblje koje čita i analizira izlazne e-mail poruke, a taj se postotak povećava na 44% onih tvrtki s 20.000 ili više zaposlenika, pokazuju rezultati istraživanja koje je provela tvrtka Forrester Consulting for Proofpoint Inc. koja za tvrtke izrađuje anti-spam alate i alate za praćenje internetske komunikacije. Gotovo polovica tvrtki redovito provjerava i kontrolira izlazne e-mail poruke.

Postoje opravdani razlozi da tvrtke nadziru e-mailove, kaže Keith Crosley iz tvrtke koja je provela istraživanje. Mnogo je opasnosti povezanih s e-mailom. Kompanije imaju podatke o tisućama klijenata, a ti se podaci moraju zaštititi. E-mail je jedan od najmanje sigurnih sustava, dodaje Crosley i naglašava da se putem e-maila može nepovratno otkriti mnoštvo podataka o klijentima, te preporučuje zaposlenicima da u e-mailu ne navode ništa što ne bi željeli da sazna cijeli svijet i da se pridržavaju pravila tvrtke o toj vrsti komunikacije.

Međutim, dok u 83% tvrtki kažu da imaju prihvatljivu politiku korištenja e-maila, samo 51% kompanija je u posljednjih godinu dana upoznalo svoje zaposlenike s tom politikom.

Prema istraživanju, 71% tvrtki, što se tiče korištenja e-maila, zabrinuto je zbog mogućeg otkrivanja osobnih i financijskih podataka. Oko 66% kompanija izrazilo je svoju zabrinutost oko mogućeg otkrivanja povjerljivih dopisa, a isti postotak ih je zabrinut zbog mogućeg otkrivanja poslovnih tajni putem e-maila.

Zaposlenici često šalju i neprimjeren sadržaj kao što je pornografija ili gube vrijeme komunicirajući e-mailom sa svojim prijateljima nevezano za posao, no najviše tvrtki zabrinuto je upravo zbog mogućeg otkrivanja povjerljivih podataka, zaključuje Crosley.

(T.B.)
Izvor:
Marketwatch.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.