Share
Tweet
Share
Send to friend

U Francuskoj pola radnika na blagdan Duhova radilo, a pola nije

Francuski uposlenici podijelili su se oko pitanja da li je blagdan Duhova (5. lipnja) radni ili neradni dan. Tako je 50% uposlenika – uglavnom iz javnog sektora – na blagdan Duhova ostalo kod kuće, unatoč činjenici da je Vlada 2004. godine taj blagdan proglasila radnim danom.

Naime, nakon što je 15.000 građana Francuske umrlo zbog toplotnog udara 2003. godine, Vlada je ovaj dan odlučila proglasiti radnim kako bi pomogla zdravstvenim fondovima za starije i nemoćne. Ideja je bila zamoliti građane da rade na Dan nacionalne solidarnosti, kako su taj dan tada nazvali.

U početku je ideja naišla na vrlo dobar prijem kod uposlenika, a država je prošle godine na taj dan prikupila 2,2 milijarde eura. Međutim, ova odluka Vlade već se prošle godine pokazala dosta nepopularnom dok je ove godine donijela potpunu konfuziju i kaos u kojem pola uposlenika radi, a pola ne.

Da paradoks bude veći, upravo su državni službenici ti koji na blagdan Duhova nisu radili. Tako su bile zatvorene škole i pošte, a javni prijevoz odvijao se po prazničkom rasporedu.

Inače, ovu odluku Vlade koja je u početku djelovala obećavajuće, danas kritiziraju i poslodavci i sindikati, a čak se i premijer Dominique de Villepin složio kako postoji još dosta prostora da se popravi pristup Francuske ovom danu.

(V.B.)
Izvor:
BBC

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.