Share
Tweet
Share
Send to friend

Sve se više Amerikanaca nema se kome povjeriti

Amerikanci su danas daleko socijalno izoliraniji nego li su bili prije dva desetljeća, a sve veći broj osoba tvrdi kako se više nemaju kome povjeriti, pokazuju rezultati sveobuhvatne procjene socijalnih veza u SAD-u.


Sociologinja sa Sveučilišta Duke, Lynn Smith-Lovin, navodi kako je povećani broj poslovnih odgovornosti, koje uključuju i obavljanje dva ili više poslova kako bi se spojio kraj s krajem te duga putovanja ostavljaju ljude preiscrpljenima u potrazi za društvenim, pa čak i obiteljskim vezama.

Profesor s Harvarda i autor knjige o povećanju socijalne izoliranosti u SAD-u, Robert D. Puttnam, navodi kako izvještaj potvrđuje ono što on već godinama govori skeptičnoj akademskoj zajednici. Amerikanci odlaze na 60% manje izleta, a obiteljski ručkovi bilježe pad od 40% u odnosu na 1965. godinu, navodi on. Putnam procjenjuje kako svakih 10 minuta više provedenih na putu, znači 10% manje mogućnosti za sklapanja i održavanje bliskih društvenih veza.

Putnam i Smith-Lovin savjetuju Amerikance da savjesno grade nove i održavaju postojeće društvene odnose. No ističu kako i društvene institucije te kreatori društvenih politika tome moraju obratiti više pozornosti.

Putnam kao jedan od problem ističe i tjedno radno vrijeme od 9 do 17 sati. Omogućimo li tim ljudima više fleksibilnosti, vjerojatno će je iskoristiti za posjet roditeljima ili druženje s prijateljima, zaključuje on.

(V.K.)
Izvor:
Washington Post

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.