Share
Tweet
Share
Send to friend

Australske IT-jevke provokativnim kalendarom ruše predrasude

Kako bi razbili predrasude o IT-u kao štreberskoj i šmokljanskoj industriji neke Australke zaposlene u tom sektoru, odlučile su pozirati za provokativan kalendar.

Njihov je cilj između ostalog bio i promocija IT industrije kako bi ohrabrili djevojke koje razmišljaju o obrazovanju, a kasnije i zapošljavanju u tom sektoru.

IT profesionalka, Sonja Bernhard izjavila je kako je motivaciju za projekt dobila nakon što je među djevojkama i ženama opao interesa za računalne studije i karijeru.

Sonja Bernhardt je izjavila kako su prije pet godina žene činile 25% zaposlenika u IT industriji širom svijeta, a danas je taj postotak pao na 16 posto. Željeli smo privući pažnju šire javnosti tako da ljudi mogu vidjeti da u IT industriji ne rade šmokljani, objasnila je.

Kalendar "IT Screen Goodesses" donosi fotografije 20 žena iz IT sektora koje su pozirale odjevene poput Ursule Andress u filmu o Jamesu Bondu "Dr No" ili pokrivene laticama ruže kao u filmu "American Beauty".

Međutim, kalendar nije naišao na dobre kritike, a jedan od glavnih sponzora se povukao iz projekta, dok su i drugi iz australske IT industrije pridružili su se optužbama jer navodno kalendar prikazuje žene na neprikladan način.

Svaka žena koja se slikala za kalendar je inteligentna osoba koja želi promovirati zaposlenje u IT sektoru, odgovorila je autorica na optužbe te dodala kako se, pak, nada da će prodaja kalendara ići dobro i ističe da je vrlo sretna što se oko njega naveliko polemizira.

Zarada od prodaje kalendara će biti distribuirana australskim organizacijama koje promoviraju zaposlenje žena u IT sektoru.

(V.K.)
Izvor:
The Age

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.