Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvatski uposlenici na naftnim bušotinama u Siriji

Stotinjak Hrvata već godinama 24 sata dnevno radi na naftnim bušotinama Ine u Siriji, u kojoj Ina proizvodi čak 1300 barela dnevno, što je samo 200 puta manje nego na čak 35 bušotina u cijeloj Hrvatskoj.

Pomoćnik direktora Ine u Siriji, Darko Tomašić, kaže da se prvi samostalan projekt nacionalne naftne kompanije prošle godine u cijelosti isplatio, kada je, 28. srpnja, s nalazišta Jihar otpremljena prva cisterna crnog zlata, te je ujedno otkriveno jedno od navećih nalazišta na cijelom Bliskom istoku.

U blizini bušotine Jihar nalazi se i bušotina Jazal u kojoj trenutno rade 34 hrvatska uposlenika. Šef bušačkog postrojenja, Branko Ljubičić, predočio je jedan dan hrvatskog radnika naftaša reporteru Jutarnjeg lista. Pravila se moraju poštovati jer ovaj posao nije šala. Mora se paziti na svaki detalj, a prvenstveno na sigurnost u radnom danu koji je podijeljen je u dvije smjenje po 12 sati, priča Ljubičić. Uposlenik je u cijelosti podređen samo jednoj stvari, a to je svrdlo na tornju koje u dubini zemlje dolazi do nafte ili plina.

S obzirom na teške uvijete u kojima rade, na bušotini svatko od njih provodi 36 dana, nakon čega isto toliko provedu kod kuće. Kamp u kojem žive smješten je 200 metara od bušotine, a u slobodno vrijeme većina uposlenika igra košarku na 40 stupnjeva Celzija, a ostatak dana provodi u krevetu.

(A.T.)
Izvor:
Jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.