Share
Tweet
Share
Send to friend

Uposlenici na hladnjačama izloženi su temperaturnim amplitudama i do 75 stupnjeva

Najveće temperaturne šokove doživljaju uposlenici koji moraju ulaziti u hladnjače, jer su nerijetko u samo nekoliko minuta izloženi temperaturnim amplitudama koje dosežu čak i do 75 stupnjeva. Tako je s većinom radnika u prehrambenoj industriji u čijem opisu radnog mjesta stoji hladnjača.

Premda se danas, kako piše u Jutarnjem listu, primjenjuju mjere zaštite na radu, često se događa da tempo rada, zahtjevi poslodavca, ali i neoprez samih radnika, ne dopuštaju postupno ulaženje i izlaženje iz hladnjače.

Liječnici ističu da bi vrijeme prilagodbe trebalo trajati čak 2 sata, no u praksi to nije tako. Upućeni smo u zaštitne mjere, prema kojima bi prije ulaska u hladnjaču za duboko zamrzavanje, u kojoj je temperatura između -20 i -30 stupnjeva, morali barem 15 minuta zadržati u pretprostoru, gdje je između 3 i 18 stupnjeva. No, često to ne stignemo, a radimo puno radno vrijeme od 8 sati, požalio se jedan uposlenik na osječkoj Glavnoj tržnici.

U hladnjačama za duboko zamrzavanje temperatura je i -40 stupnjeva. Zbog toga uposlenici prvo izvana ulaze u tzv. pretkomoru, na +15 stupnjeva, gdje se zadrže 15 do 20 minuta, potom odjenu podstavljeno odijelo i tek onda ulaze u hladnjaču, istaknuo je Mirko Novak, šef jedne od klaonica.

Novak je naglasio da je dugi niz godina radio u hladnjačama po Hrvatskoj, BiH i Srbiji, gdje se ne poštuje taj režim. Poznaje mnoge osobe koje su imale zdravstvenih tegoba, osobito nakon 40. godine života, a pouzdano zna da se u više tvrtki još radi na taj način.

Dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj osječkog Doma zdravlja, naglasio je da uposlenici u hladnjačama u samo nekoliko minuta mijenjaju ekstremne temperature, što je štetno za zdravlje. U mnogim europskim zemljama takvi radnici imaju beneficirani radni staž ili kraće radno vrijeme, a kod nas gotovo nigdje. Zbog temperaturnih šokova nerijetko se događaju promjene na koži, poput osipa ili čak krasta, a dugoročno, uposlenici imaju kardiovaskularne probleme, reumatitise i upale zglobova, upozorio je dr. Gmajnić.

(A.T.)
Izvor:
Jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.