Share
Tweet
Share
Send to friend

Američki uposlenici besposličare gotovo dva sata dnevno

Prema istraživanju tvrtki America Online i Salary.com, američki uposlenici potroše gotovo dva sata dnevno besposličareći u razgovoru sa prijateljima, surfajući po Internetu, pišući poruke i rasporede za vrijeme osmosatnog radnog dana.

Anketa na uzorku od 2.706 uposlenika dviju tvrtki, uključujući korisnike America Onlinea (AOL), pokazala je da uposlenik izgubi točno sat i 51 minutu dnevno za vrijeme radnog vremena na telefoniranje i surfanje Internetom, što je manje u odnosu na 2005. kada su izračunata izgubljena 2 sata i 9 minuta dnevno po uposleniku.

Mislim da anketa nije jasan pokazitelj, jer daje nejasnu liniju između izgubljenog i onog zadovoljavajućeg radnog vremena, kazala je Lena Bottos iz Salary.com-a. Je li i izgubljeno vrijeme ako potrošite 20 minuta na traženje babysitter-ice ukoliko ostajete duže na poslu?, pita Bottos.

Anketa AOL i Salary.com-a pokazala je da uposlenici potroše čak dva puta više vremena na telefoniranje i pauze nego što to očekuju njihovi nadređeni.

Bottos ističe da nema ništa loše u tome da za vrijeme odmora uposlenici telefoniraju ili obavljaju privatne poslove. Problem se javlja kada poslodavac plaća uposlenikov osamosatni dnevni rad, a uposlenik više od sata sastavlja privatni e-mail, zaključila je.

(A.T.)
Izvor:
Detroit Free Press

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.