Share
Tweet
Share
Send to friend

Britanski očevi ne iskorištavaju svoj porodiljski dopust u potpunosti

Rezultati ankete koju je na 1.000 britanskih očeva provela tvrtka YouGov, pokazuju kako dvije trećine očeva koja su nedavno dobili prinove u obitelji, ne iskorištava u potpunosti svoje pravo na porodiljski dopust.

Većina njih navodi kako si ne mogu priuštiti taj "luksuz" jer bi u tom slučaju na gubitku bio obiteljski budžet. Međutim, značajan postotak njih naveo je kako bi u tom slučaju patila i njihova karijera, ukoliko bi poslodavci stekli dojam kako su izgubili interes za posao.

Anketa pokazuje kako je 37% očeva u potpunosti iskoristilo propisani porodiljski dopust u trajanju od dva tjedna , dok je 58% njih na porodiljskom dopustu bilo manje od tjedan dana.

Autori istraživanja zaključuju kako je financijsko stanje, glavni razlog zbog kojeg očevi odbijaju odlazak na zajamčeni dopust, a k tome i 48% ispitanih navodi da im je novac glavni motivator za ostanak na poslu.

Od ostalih razloga zbog kojih ne iskorištavaju porodiljski dopust, ispitanici su navodili manjak simpatija kod poslodavaca, strah od stagnacije karijere, neprijateljsko raspoloženje poslodavaca prema obiteljskim vrijednostima, dok je 20% navelo kako se od njih očekivao brz povratak na posao.

Međutim, rezultati variraju, pa je tako u Londonu 43% očeva u potpunosti iskoristilo svoje pravo na porodiljski dopust, dok je u Škotskoj to učinilo njih 29 posto.

(V.K.)
Izvor:
The Guardian

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.