Share
Tweet
Share
Send to friend

Škotska tvrtka razvila tehnologiju za nadzor zaposlenika putem mobitela

Razvojem nove tehnologije poslodavcima bi se omogućilo nadziranje njihovih zaposlenika u bilo koje vrijeme tijekom radnog dana.

Škotska tvrtka Trisent razvila je uređaj za praćenje koji se može ugraditi u bilo koji mobilni telefon, ali iz tvrtke navode kako će privatnost zaposlenika biti pravilno zaštićena. Nova bi tehnologija trebala biti naprednija i funkcionalnija od postojećih metoda praćenja satelitom (GPS-om), s obzirom da GPS ima ograničen domet te je neisplativ za većinu poslodavaca.

Generalni direktor tvrtke, Gordon Povey naglašava kako je nadzor osoba i vozila do sada bio skup, spor i nepouzdan posao, što se od sada mijenja s obzirom da se nova tehnologija može primijeniti na elektroničkoj napravi koju svakodnevno koristimo, a radi na svakom području koje je pokriveno signalom za mobitel.

Međutim sindikati u javnom sektoru napominju kako ovakav tip nadzora može imati štetne posljedice na povjerenje i odnose poslodavaca i zaposlenika, a najveće primjedbe stižu od strane Unisona, najveće sindikalne središnjice u Britaniji koja okuplja zaposlene u javnom sektoru.

U tvrtki Trisent pak napominju kako razloga za brigu nema, s obzirom da bi mobilni telefon svom korisniku mogao dojavljivati kada je uređaj za nadzor uključen.

(V.K.)
Izvor:
BBC News

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.