Share
Tweet
Share
Send to friend

Popodnevni odmor povećava radnu produktivnost

Zaposlenici Ujedinjenih Arapskih Emirata sve više potiču uvođenje ideje tzv. "Power Nap"-a na radno mjesto.


Naime, već je dokazano da je 20-o minutni popodnevni odmor jednako koristan kao noćni san, a najnovije istraživanje je pokazalo kako upravo zaposlenicima zemalja Zaljeva nedostaje sna.

Prema istraživanju website-a Bayt provedenog u lipnju , čak 84% od 1.305 nasumice odabranih ispitanika kazalo je da kratki odmor nakon ručka povećava njihovu koncentraciju. Anketa je sastavljena od ljudi različitih kultura, životnih stilova te radnog okruženja s područja Zaljeva.

Slična anketa Bayt-a otkriva da 40% zaposlenika u zemljama Zaljeva spava manje od osam sati preporučenog sna. Stoga, svjetski zdravstveni stručnjaci podupiru ideju kratkog odmora jer vjeruju da gubitak sna utječe na produktivnost posla, ali i obiteljskog života.

Oko 80% pacijenata neformalne studije bolnice Jebel Ali u Dubai-u priznalo je da im stres i depresiju rezultira nedostatak sna. Više od 60% ispitanika izjavilo je da im životni stil ne dopušta pravilan odmor, misleći pritom na redovito surfanje Internetom, nepravilnu prehranu, pretjerano unošenje nikotina i ispijanje kofeinskih napitaka.

Jedno od Bayt-ova istraživanja pokazalo je da čak 80% od 2.794 ispitanika tvrdi da im je potreban odmor od 7 do 8 sati kako bi bili produktivni na poslu. Čak 40% njih priznalo je da spava manje od šest sati dnevno.

Suresh Menon, liječnica u bolnici Jebel Ali, kaže da su mnoge studije do sad pokazale kako poslijepodnevno drijemanje od 15 do 20 minuta može povećati mentalno i fizičko djelovanje.

(A.T.)
Izvor:
Strategiy

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.