Share
Tweet
Share
Send to friend

Računalni programi ipak neće zamijeniti zaposlenike

Roboti više ne zamjenjuje samo manualne radnike, već i dijelom i one kreativne. Američka IT korporacija Thomson započela je s testiranjem računalnog programa koji samostalno piše financijske vijesti, te tako zamjenjuje – novinare.

Korporacija je tom prilikom uvela novi servis Thomson Earnings News koji piše financijske izvještaje i analize namijenjene savjetnicima, brokerima i ulagačima. Novi softver vijesti piše na dva načina.

Prvi je da analizira financijske izvještaje. Drugi je način da netom objavljene rezultate uspoređuje sa svojim bazama podataka u kojima se nalaze zabilježeni prethodni rezultati i predviđanja analitičara.

Naš softver može objaviti izvještaj o kvartalnom rezultatu neke kompanije za 0,3 sekunde, a to je brže nego što to mogu napisati ljudi. Osim toga, računalo u pravilu ne griješi, a također, zahvaljujući jezičnoj bazi podataka, može imitirati stil kojim su pisane financijske vijesti, izjavio je Andrew Meagher, direktor za sadržaj u korporaciji Thomson.

Dodao je da softver ipak ne može u potpunosti zamijeniti ljude jer ne prepoznaje sva tržišna kretanja. Zato ovo nije softver koji zamjenjuje novinare, već onaj koji im pomaže da brže i kvalitetnije obave svoj posao.

Google je lani svečano predstavio konačnu verziju svojih online vijesti. Google News je servis koji skuplja vijesti iz više od 4500 izdanja te ih automatski sortira i objavljuje na svom portalu. Sav posao obavlja inteligentan softver koji zamjenjuje urednike.

Sve vijesti objavljene na Google Newsu prikupljene su iz novina koje izlaze na engleskom govornom području, mahom u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Australiji. U tom kontekstu Google News nudi mogućnost da se za svaku vijest pregleda više novinskih izvora, kao i portali na kojima se raspravlja o pojedinoj temi.

Iako računala sve više zamjenjuju ljude na radnim mjestima, stručnjaci za umjetnu inteligenciju tvrde da roboti i pametan softver neće oduzeti "kreativna" radna mjesta, da će čak povećati potražnju za njima.

Neki poput, Sebastiana Thruna, direktora laboratorija za umjetnu inteligenciju na Sveučilištu Stanford, čak tvrde da u tom procesu neće stradati brojna manualna radna mjesta.

Cijena je odlučujući čimbenik. Zašto biste zamijenili ljudskog radnika s robotom, kad vas robot da bi ste ga kupili i održavali stoji više nego čovjek, zaključio je Thrun.

(A.T.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.