Share
Tweet
Share
Send to friend

Što obavještajne službe očekuju od kandidata za posao tajnog agenta

Ravnatelj hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije Tomislav Karamarko, najavio je kako će buduće zaposlenike tražiti putem javnog natječaja.

Kad bude raspisan, od kandidata će se vjerojatno zahtijevati visoka stručna sprema, isključivo matično državljanstvo, dobra informatička pismenost, zaljubljenost u jezike, interes za sigurnosna i vanjskopolitička pitanja, nekažnjavanost, a osobe će morati imati do 30 godina starosti.

Slične strane službe već su duže vremena otvorene za javnost te svoje zaposlenike traže javnim natječajem. Tako američki FBI i CIA na svojim websiteovima imaju niz sadržaja vezanih za karijeru u službi. Mogućnosti se nude svim segmentima društva, a američkim službama najzanimljiviji su vojnici i studenti kojima nude stipendije.

Osim uobičajenih obavještajnih kvaliteta, u CIA-i su posebno na cijeni znalci orijentalnih jezika. Također, britanska "tajna služba" MI6, službeno SIS, na svom websiteu traži operativce, tehničare, analitičare, administrativce i lingivste. I Britanci, poput svojih američkih kolega, traže poznavatelje orijentalnih jezika.

Da je MI6-u stalo privući nove suradnike, govori činjenica da službeni website ima opcije za španjolski, ruski, francuski, kineski i arapski jezik.

Zaposlenike traže i njemačka savezna obavještajna služba BND te srpska BIA. Svaka od tih agencija ima svoj website, no hrvatskim službama to još nije omogućeno.

Kao najčešći motiv zbog kojeg bi netko želio raditi u obavještajnoj agenciji, spominje se patriotizam. Na drugom mjestu je novac, zatim status i privilegije, ucjena, mržnja, osveta, ljubav, strah i avanturizam.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.