Share
Tweet
Share
Send to friend

Za Kanađane falsificiran životopis veći zloćin od piratskog software-a

Falsificirani životopis veći je zločin od piratskog software-a za kanadske zaposlenike, pokazalo je ovoljetno istraživanje koju je provela kanadska organizacija Decima Research.


Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.756 nasumice odabranih ispitanika, te je objavljeno u kanadskim organizacijama The Canadian Alliance Against Software Theft (CAAST) i Business Software Alliance (BSA).

Čak 90% Kanađana priznalo je da radi piratskim software-ima, te da to ne smatraju zloćinom. Dok 46% njih, falsificirani životopis drži za najveću uvredu zaposlenika.

Naime, već neko vrijeme napravljena je tzv. lista zamijećenih ozbiljnih uvreda na radnom mjestu. Piratski softver uvršten je tek pred kraj liste ozbiljnih uvreda i to uz bok s kopiranjem muzičkih CD-ova i DVD filmova, sa 25% ispitanikovih odgovora.

Falsificirani životopisi našli su se na samom vrhu liste jer 46% ispitanika smatra falsifikat najvećom uvredom, dok njih 37% za uvredu je navelo krađu tvrtkinih resursa.

Istraživanje je također pokazalo da četvrtina ispitanika drži da piratski software ima negativan učinak na ekonomiju i posao općenito.

Ipak, polovica Kanađana smatra piratski software korišten u privatne svrhe sasvim prihvatljivim, no da se kompanije ne bi smjele prilagoditi tom mišljenju.

(A.T.)
Izvor:
CNW Group







We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.