Share
Tweet
Share
Send to friend

Ovisnost o BlackBerryju slična alkoholizmu

Znanstvenici sa britanskog sveučilišta u Northamptonu otkrili su kako čak trećina korisnika BlackBerryja pokazuje znakove ovisnosti o toj maloj spravi koja objedinjuje mobitel, kompjutor i dnevnik. Ovisnost o ovoj spravi, zanstveni su usporedili čak s onom o alkoholu kada ovisnik ne može proći pored boce, a da ne popije čašu.

Iz nove je ovisnosti proistekao niz problema poput propalih veza i brakova, kronične neispavanosti, prometnih nesreća te ozlijeđenih plačeva na rukama.

Znanstvenici navode kako neki korisnici pokazuju antisocijalno ponašanje, pa su e-mail poruke provjeravali čak i za vrijeme obiteljske večere.

Jedan od autora istraživanja objašnjava kako bi se poslodavci mogli naći pred više milijunskim tužbama njihova osoblja, zbog toga što ih nisu upozorili na moguće zdravstvene, pa i šire komplikacije te ih "pustili" da postanu ovisni.

No, osim Britanaca, na probleme uzrokovane pretjeranom zaokupljanošću BlackBerryjem, žale se i mnogi Amerikanci, a liječnici su prošloga tjedna otkrili i novi sindrom - BlackBerry palac, koji nastaje pretjeranim korištenjem svih elektroničkih naprava na kojima palčevima upisujemo brojke i slova.

Iako su mnogi na samom početku bili i više nego oduševljeni pojavom BlackBarryja, većina ga danas naziva CrackBerry, što asocira na crack, drogu prema kojoj se vrlo brzo razvija ovisnost.

(V.K.)
Izvor:
Belfast Telegraph

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.