Share
Tweet
Share
Send to friend

Poljski doktori lete na dežurstva u Sjevernu Irsku

Sjeverna je Irska manjak liječnika za noćna dežurstva, riješila dovođenjem poljskih liječnika koji su postali redoviti povremeni migranti na noćnim dežurstvima.

Na ovaj način, poljski liječnici mogu zaraditi i do četiri puta više nego radom u vlastitoj zemlji, a zbog toga što vikendima i praznicima lete do Irske, popularno ih zovu "leteći doktori".

Doktorica Agata Slawin, majka dvoje djece, živi u jugozapadnom poljskom gradu Wroclawu i svakog drugog vikenda odlazi u Sjevernu Irsku, a za četiri odrađene doktorske “šihte” u dva dana kući odlazi bogatija za 2.230 eura.

Iako dio zarade potroši i na troškove puta, još uvijek je zadovoljno s onim što joj ostane, a vrijednim smatra i razmjenu iskustava s Irskim kolegama.

Kako bi osigurao 24-satnu javnu zdravstvenu njegu za svoje građane, irski Nacionalni zdravstveni servis (NHS) pokušao je osigurati dovoljno liječnika iz Sjeverne Irske, Engleske, Škotske i Walesa, kao i izvan granica Republike Irske.

Kako je rekla glasnogovornica Odbora za zdravlje i socijalnu službu Sjeverne irske, Ruth Rogers, poljski zdravstveni sustav je prilično sličan te se poljskim kolegama nije teško integrirati u irski sustav. Već dvije godine šestero “letećih doktora” pruža redovite konzultacije, a sedmi bi im se uskoro trebao pridružiti. Svi oni imaju i stalan posao i u svojoj domovini.

Procjenjuje se da oko 30.000 osoba iz proširene Europske Unije, od čega većina Poljaka, živi u Sjevernoj Irskoj i tako čini 2% populacije.

(V.K.)
Izvor:
Jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.