Share
Tweet
Share
Send to friend

Kakvog nadređenog žele Amerikanci

Postoji li savršen šef? Možda i postoji, no većina zaposlenika vam neće dati točan opis idealnog šefa ili ćete istovremeno dobiti različite odgovore.

Najnovije istraživanje koje je provela američka savjetodavna tvrtka za ljudske resurse Development Dimensions International (DDI), pokazuje koje kvalitete dobar šef mora imati te koje odlike šefovima najčešće nedostaju.

Što se našlo na vrhu liste? Od 21 potencijalnog znaka kvalitetnog rukovodstva, među najpoželjnijim kvalitetama navedeni su "biti prijatelj" i "uspješno poslovanje".

Loše šefove najčešće su okarakterizirali "arogantnima" a šefice su optužili da ne žele delegirati. Isto tako naveli su da muškarci tri puta češće riskiraju u poslovnim odlukama za razliku od kolega žena.

Zanimljivo je da su se opisi poput "dosadnjakovića" ili "lako promjenjivog" našli na samom dnu ljestvice odgovora.

Povjerenje se našlo na samom vrhu liste poželjnih kvaliteta. Svaki zaposlenik se želi osjećati kao osoba od povjerenja u svojoj tvrtki, kazao je potpredsjednik DDI-a Rich Wellins.

Većina ispitanika, njih 70%, u dobi između 34 i 45 godina kazali su da je za njih loš šef – najbolji šef. Time su pokazali kako generacija srednjih godina smatra da dobar vođa mora imati tradicionalne odlike.

Stariji zaposlenici više cijene vršnjake. Naime, zaposlenici iznad 45 godine imaju više povjerenja u nadređenog ako im je vršnjak. Ipak, polovica ispitanika trenutno radi za šefa koji je mlađi od njih.Stariji zaposlenici bi se trebali prilagoditi radu s mlađim šefom, smatra Rich Wellins.

Po svemu sudeći, vještine kvalitetnog rukovođenja ipak su se našle u deficitu. Za čak trećinu šefova smatra se da su loši jer nemaju dovoljno znanja o rukovođenju. S druge strane, čak 14 % ispitanika žene smatra lošijim šefovima od muškaraca jer nisu uspješne u procijenjivanju poslovnih odluka.

(A.T.)
Izvor:
eMediaWire

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.